Eğitim Bilimine Giriş Deneme Sınavı Sorusu #715930

Eğitimi bir tür “ kasıtlı kültürleme süreci olarak” tanımlayan otoritelere göre, aşağıdakilerden hangisi ‘kasıtlı kültürleme kavramına’ uygun düşen bir ifade olamaz?


Bir toplumda bireylere o topludaki yerleşik politik anlayışla uyumlu davranış değişiklerinin kazandırılması

Demokratik toplumlarda bireylere demokratik değerlerle uyumlu davranış değişiklerinin kazandırılması

Bireylere içinde yaşamakta oldukları toplumların ideolojik yapılarına göre farklılaşan davranış değişiklerinin kazandırılması

Tüm toplumlardaki bireylere aynı türden davranış değişiklerinin kazandırılması

Her toplumda bireylere istenen ya da planlanan davranışların kazandırılmasının hedeflenmesi


Yanıt Açıklaması:

Eğitim, bireyin davranışlarını kasıtlı olarak değiştirme sürecidir. Eğitim kavramının bu tanımı, politika kavramını çağrıştırmaktadır. Çünkü politika, önceden belirlenmiş amaçlara dayalı olarak kasıtlı biçimde davranış değişimi oluşturmaya yönelik çalışmalar yapar. Bireyin eğitim gereksinimleri birey, toplum ve konu alanın özelliklerine yönelik gereksinimlere dayalı olarak belirlenir. Belirlenen gereksinimlerin eğitim politikasına uygunluğunun sağlanması için politika süzgecinden geçirilerek bireyin eğitim gereksinimleri politik gereksinimleri ile uyumlu duruma getirilir. Bu süreçten sonra bireyin eğitim gereksinimini gidermeye yönelik olarak hazırlanan eğitim programının kapsamı ve yapısı belirlenir. Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum