Eğitim Felsefesi Deneme Sınavı Sorusu #1249599

Montessori felsefesi, aşağıdaki konu başlıklarından en fazla hangisiyle ilişkilidir?


Felsefenin tanımı

Eğitim sistemlerinde alternatif okullar

Felsefi akımlar ve eğitim

Eğitim felsefesi akımları

Türk Eğitiminin felsefi temelleri


Yanıt Açıklaması:

 

Montessori felsefesinde çocuk bir bütün olarak ele alındığı için öğretmen merkezli sınıflardan farklı bir eğitim ortamı vardır. Bu farklılık okulların “Çocuk Evi (=Casa dei Bambini=Children’s House)” olarak adlandırılmasına neden olmuştur. Montessori okullarında sınıflar öğrencilerin yetişkin sorumluluğunda olmaksızın öz kontrol ve bağımsızlıklarını yönetme becerilerini geliştirecek şekilde hazırlanmış ortamlardır. Çocuklar serbestçe hareket edebilmekte ve dikkatlerini çeken şey üzerinde çalışma olanağı bulmaktadırlar. Çocukların sınıfta öğretmen olmadan neler yaptığını gözlemlemek isteyen Dr. Montessori açtığı okulda eğitim almamış bir kadını çocukların davranışlarını gözlemlemek üzere görevlendirerek kendisine yardımcı olmasını istemiştir. Sınıf ortamındaki bütün materyaller çocukların boylarına göre ayarlanmıştır. Çocukların yardım almadan ulaşabilecekleri askılar yapılmıştır. Sıradan oyuncakların yanında zihinsel engelli çocukların eğitiminde kullandığı materyalleri de sınıf ortamına
koymuştur. Yaptığı gözlemler sonucu çocukların sıradan oyuncaklarla oynamaktan
bıkarak eğitsel materyallere yöneldiklerini tespit etmiştir. 

İtalya’nın ilk kadın tıp doktoru, pedagog ve antropoloji profesörü olan Dr. Maria Montessori, Roma Üniversitesi’nde asistanlık yaptığı yıllarda, zihinsel engelli çocuklarla geçirdiği zamanda, çocukların henüz el sürülmemiş ve keşfedilmemiş oyun oynama isteği ve ihtiyacını gözlemleme olanağına sahip olmuştur. Bu sayede her bir çocuğun bireyselliğine azami ölçüde uyan bir pedagoji ve okul sistemi geliştirmiştir.

Yukarıdaki seçenekler incelendiğinde, Montessori felsefesi montessori okullarının eğitimde alternatif bir okul sistemi olarak felsefesini yansıttığından bu sorunun doğru yanıtı B seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum