Eğitim Psikolojisi Deneme Sınavı Sorusu #756896

Aşağıdakilerden hangisi zekanın genetik temelleri ile ilgili söylenemez? 


Zekânın kalıtsallık özelliği, aile üyelerinin zekâ düzeylerinin benzerliklerinin karşılaştırılması ile kısmen de olsa anlaşılabilmektedir.

İkizlerin genetik yapıları %100 aynı oldukları için paylaştıkları çevre farklı olsa da zekalarını etkilemez.

Akrabalar arasında genetik benzerlik ne kadar fazla ise zekâ düzeyi arasındaki benzerliğin de o kadar yüksek olmaktadır.

Zekânın kalıtımsal bir yapıya sahip olması, değişemeyeceği anlamına gelmemelidir. 

Zekâyı şekillendiren bazı genler sadece çocukluk yıllarında değil, daha sonraki yıllarda da çevreyle etkileşime girdikten sonra etkin hale gelmektedir. 


Yanıt Açıklaması:

Farklı ailelerde büyütülen ya da farklı ailelere evlatlık olarak verilen tek yumurta ikizlerinin zekâ düzeylerinin karşılaştırılması, zekânın kalıtılabilirliğini doğrudan hesaplamamıza yardımcı olmaktadır; çünkü bu ikizlerin genetik yapıları %100 aynı oldukları halde paylaştıkları çevre bebeklikten itibaren tamamen farklıdır. Bu konuda yapılan bütün araştırmalarda çocukken evlatlık verilen tek yumurta ikizi yetişkinlerin zekâ düzeyleri karşılaştırılarak zekânın kalıtılabilirlik katsayısı belirlenmiştir. Söz konusu araştırmalarda zekânın kalıtılabilirlik katsayısı 0.68 ile 0.78 arasında bulunmuştur (Eysenck, 1999). Bu bulgular, zekânın yaklaşık olarak %50’sinin kalıtım ile oluştuğuna işaret etmektedir. Bu değer, zekânın önemli bir kısmının kalıtsal olduğu ancak bir o kadar da çevrenin etkisiyle oluştuğu şeklinde yorumlanabilir. Ancak ölçümlerdeki hatalar göz önünde bulundurulursa, kalıtsallık katsayısının bir miktar daha artması veya azalması da beklenebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum