Eğitim Psikolojisi Deneme Sınavı Sorusu #758871

Öğrencilere yalnızca dar çerçeveli akademik konuların öğretilmemesi, onlara, gerçek yaşam problemlerini nasıl çözeceklerinin öğretilmesi gerektiğini belirtmiş, öğrenme ortamının merkezine öğrencilerin yer alması gerektiğini öne sürmüş ve onların ilgi ve yeterlilikleri doğrultusunda dikkatli bir şekilde rehberlik edildikleri deneyimler yoluyla öğrenmelerinin önemini vurgulamıştır.

Yukarıda, eğitim psikolojisinin hangi öncü isminin ilkelerine yer verilmiştir? 


John Dewey

Edward L. Thorndike

William James

John Piaget

Lev Vygotsky


Yanıt Açıklaması:

John Dewey (1859-1952), psikoloji biliminin, eğitim uygulamalarına yansımasında önemli katkılarda bulunmuştur. Dewey, öğrencilere yalnızca dar çerçeveli akademik konuların öğretilmemesi, onlara, gerçek yaşam problemleri karşısında nasıl düşünecekleri ve bu problemleri nasıl çözeceklerinin öğretilmesi gerektiğini belirtmiştir.

John Dewey, öğrenme sürecini basit bir uyaran-tepki bağına indirgeyen psikolojik kuramları eleştirmiştir. O¨ğrenmenin, içinde bulunulan çevrenin özellikleri göz ardı edilerek incelenemeyeceğini öne sürmüştür. Dewey’in öğrenme ortamının merkezinde öğrencilerin yer alması gerektiği yönündeki görüşleri genellikle yanlış yorumlanmıştır.

Dewey’in yaklaşımı öğrencilerin tamamen özgür bir şekilde hareket ettiği bir öğrenme ortamına değil, öğrencilerin ilgi ve yeterlikleri doğrultusunda dikkatli bir şekilde rehberlik edildikleri deneyimler yoluyla öğrendikleri bir öğrenme ortamına işaret etmektedir.

Dewey’in en dikkat çekici görüşlerinden biri öğrenme ve öğretme sürecinin etkileşim içinde olduğu, öğrencinin de öğrenme ortamının önemli bir bileşeni olduğu yönündeki vurgusudur. John Dewey’e göre sınıf ortamı, yaşam ile öğrenmenin iç içe geçtiği doğal bir ortam olmalıdır.

Doğru Cevap: A seçeneğidir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum