Eğlence Pazarlaması Deneme Sınavı Sorusu #720594

Aşağıdakilerden hangisi spor endüstrisinin özelliklerinden biri değildir?


Katılımsal bir ürün sunar.

Seyirsel bir ürün sunar.

Spor ve egzersiz etkinlikleri için gerekli olan veya ihtiyaç duyulan araç ve gereçleri sunar.

Tutundurma amaçlı olarak spor ürünüyle ilişkili ürünler kullanmaktadır.

Araç gereç temininden ziyade spor etkinliklerinin yapılacağı tesislerini sunar.


Yanıt Açıklaması:

Spor endüstrisinin aşağıdaki özellikleri içerdiğini söylemek mümkündür (Argan ve Katırcı, 2002).

  • Katılımsal bir ürün sunar. Spor etkinliğine direkt olarak katılım söz konusudur. Daha geniş anlamda değerlendirildiğinde spor, sadece profesyonel anlamda katılımla ilişkilendirilmez, ayrıca kişilerin amatör şekilde, eğlence amaçlı olarak katılım gösterdiği bir ortam yaratır. Spor ve eğlence arasındaki ilişkinin en önemli ayaklarından biri kişilerin katılım sağlayabilmeleridir. Belirli bir lig içinde performans gösterilmesi katılımın gerçekleşmesine örnek olarak gösterilebilir. Bununla birlikte, herhangi birinin amatör bir şekilde spor etkinliğine fiili olarak katılması da katılım olarak değerlendirilmelidir.
  • Spor endüstrisi seyirsel bir ürün sunar. İnsanlar birçok nedenle spor etkinliklerini izlerler. Spor etkinliklerinin izlenmesi eğlenceyle direkt olarak ilişkilidir. Bununla birlikte, izleme sadece güzel vakit geçirme amacıyla sınırlandırılmamalıdır. Bunun nedeni insanların spor etkinliklerini izlerken, sadece görsel anlamda haz duymayla ilgili olarak değil, aynı zamanda kendini gerçekleştirme ve aidiyet duygularıyla da hareket etmesidir. Taraftarların, takımlarını desteklemek için stadyumlara gitmesinin nedeni budur. İzleyici olarak stadyumlara, hatta deplasman maçlarına gitmek, kişilerin takımlarıyla kurdukları ilişkinin derecesine bağlı olarak değişir. Sonuçta, spor endüstrisi kişilere takımlarını desteklemek ve eğlenmek veya sadece eğlenmek amacıyla spor etkinliklerini izleyebilecekleri bir ortam sağlar.
  • İnsanlar sadece spor etkinliklerini izlemezler. Sağlık nedenleriyle direkt olarak katılım da gösterebilirler. Spor endüstrisi, spor ve egzersiz etkinlikleri için gerekli olan veya ihtiyaç duyulan araç ve gereçleri sunar. İster kişilerin satın alarak evlerinde kullandıkları olsun, ister bir egzersiz salonunda kullanılsın, sonuçta sağlık amaçlı olarak araç gerecin spor tüketicisine sunulması gerekmektedir ve spor endüstrisi söz konusu araç ve gereçleri sağlamaktadır.
  • Spor endüstrisi tutundurma amaçlı olarak spor ürünüyle ilişkili ürünler kullanmaktadır. Bir takımın isminin ve logosunun olduğu ürünlerin satılması bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Logolu takım şapkaları, logolu t-shirtler ve logolu havlular spor tüketicisinin ilgisini çeken ürünlerdir. Burada sadece belirli bir markanın ürün üzerinde görülmesi değil, kişinin kendini ifade edebileceği bir durum söz konusudur.
  • Spor endüstrisi, sadece araç ve gereçlerin teminini değil, aynı zamanda spor etkinliklerinin yapılacağı tesisleri de sunar. İster profesyonel olsun, ister amatör olsun, kişilerin hem takımlar düzeyinde, hem de kişisel olarak spor etkinliğine katılımı için gerekli fiziki tesislerin sunumu spor endüstrisi tarafından gerçekleşir.
  • Spor, amatör oyuncular için rekreasyonel bir faaliyet olarak değerlendirilmektedir. Spor yaparak insanlar hem boş vakitlerini iyi bir şekilde değerlendirmektedirler, hem de kendilerini daha iyi hissedecek şekilde eğlenmektedirler. Yukarıdaki maddelerde ifade edildiği gibi, bu faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesi için bir takım araç ve gereçler gerekmektedir. Spor endüstrisi, rekreasyonel spor etkinliklerinin devamı için söz konusu araç ve gerecin bakımı, tesislerin temizliği, bakım onarım gibi hizmetleri de sunmaktadır.

 

Yorumlar
  • 0 Yorum