Eğlence Pazarlaması Deneme Sınavı Sorusu #720630

Spor pazarlamasında yer alan karma elemanlarına ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Spor pazarlamasında çekirdek ürün ön plandadır.

Spor ürününün fiyatlandırılması da koşulların nasıl geliştiğine göre farklılık gösterecektir.

Spor ürünü, üreticisinden ayrı şekilde değerlendirilemez.

Spor ürününde ayrılmazlık ilkesi vardır.

Spor ürününün tutundurulması büyük ölçüde duyuruma dayanır.


Yanıt Açıklaması:

Spor pazarlamasını geleneksel pazarlama faaliyetlerinden farklı hale getiren özellikler sadece genel özellikler değildir. Pazarlama karması elemanları açısından da farklılıklar söz konusudur. Spor ürünü, soyut, dayanıksız, deneyime bağlı ve sübjektif özelliğe sahiptir (Argan, 2007). Bu açıdan bakıldığında hizmet pazarlamasıyla bir takım ortak noktaların söz konusu olduğu görülebilir. Her ne kadar spor ürünü söz konusu olduğunda bir takım somut unsurlar olacaktır ancak bu somut unsurlar, soyut olan faydanın sağlanmasını sağlayan araçlardır. Bu açıdan bakıldığında, hizmet pazarlamasındaki fiziksel kanıtların spor pazarlaması için de geçerli olacağı söylenebilir.

Geleneksel pazarlamada olduğu gibi, spor pazarlamasında da ürün, belirli bir ihtiyacı doyurma amacı taşıyan herhangi bir şeydir. Ancak spor ürünleri kendilerine özgü özellikleri nedeniyle farklılıklar gösterirler. Spor pazarlaması açısından spor ürünü, spor etkinliklerinin eğlencesi, spor etkinliğinin heyecanı ile bütünleşen ürün ve hizmetler ve bu ikisinin bileşimi olarak ifade edilir (Argan ve Katırcı, 2002). Dikkat edilmesi gereken temel unsur, spor tüketicisinin belirli bir spor ürünü satın aldığında, o ürünün olduğundan daha fazla şey ifade edecek olmasıdır. Örneğin, bir spor tüketicisi favori takımının formasını satın aldığında o formadan sağlanacak temel fayda örtünme değil, psikolojik bir takım faydalardır. Hemen hemen tüm spor ürünleri somut ve soyut özellikler gösterirler. Alınan formayla kişinin örtünmesi somut bir durum ifade ederken, takımın formasını taşıması spor tüketicisine psikolojik bir takım faydalar sağlayacaktır. Bu anlamda satın alma eyleminin hazcı bir satın alma eylemi olduğu ifade edilebilir.

Geleneksel pazarlamada ürünün aksine, spor pazarlamasında çekirdek ürün ön planda değildir. Önemli olan spor ürününün boyutudur. Fiziksel ürünlerin pazarlanmasında işletmeler belirli standartları farklı üretimlerde elde etme şansına sahiptirler. Spor ürününde ise böyle bir durum söz konusu değildir. Bu açıdan da spor ürünü, hizmetlere benzemektedir. İşletmelerin kontrolü altında olmayan koşullar, hem aynı ürünün üretilmemesine, üretilmiş olsa bile, spor tüketicileri tarafından aynı şekilde algılanmamasına neden olacaktır.

Fiyatlandırma faaliyetleri de spor pazarlamasında farklılık göstermektedir. Geleneksel maliyet yöntemleri ile spor ürününü fiyatlandırmak oldukça güçtür. Spor ürününün fiyatlandırılması da koşulların nasıl geliştiğine göre farklılık gösterecektir. Her ne kadar fiziksel ürünlerin fiyatlandırılmasında da koşullar fiyatlandırma kararlarını etkilese de, koşulların hızlı bir şekilde değişmesi, spor pazarlamasında fiyatlandırma kararlarını daha zor hale getirmektedir.

Hizmet niteliği taşıyan spor ürünü, üreticisinden ayrı şekilde değerlendirilemez. Bu açıdan ayrılmazlık söz konusudur. Spor ürününün dağıtımı, hizmetlerin dağıtımına benzer. Üreticiden tüketiciye doğru gidilen fiziki ürün dağıtımının aksine, tüketicilerin spor etkinliğinin gerçekleşeceği yere gitmesi gerekir.

Yorumlar
  • 0 Yorum