Ekoloji ve Turizm Deneme Sınavı Sorusu #1310673

Morfolojik özelliklerine göre doğal topraklar sınıflandırıldığında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


Kırmızı renkli Akdeniz toprakları, kahverengi step ve orman toprakları, kireçsiz kahverengi topraklar, kestane toprakları zonal topraklara örnek olarak verilebilir.
Intrazonal topraklar; aşınmanın devamlı olduğu dağlık alanlarda, alüvyonlu ovalarda ve dağların eteklerinde yaygın olarak bulunmaktadır.
Ana kayanın etkisi altında olan toprak, kumlu-çakıllı, kalsimorfik topraklar, tuzlu ve alkali topraklar, turba ve organik topraklar azonal topraklara örnek verilebilir.
Azonal topraklar; sürekli olarak taşkına uğrayan alanlarda aşınmadan dolayı toprak katmanlarının oluşmaması ile horizon değişimlerinin görülmediği topraklardır.
Türkiye’de zonal topraklar; düz ve hafif eğimli alanlarda iklim şartlarının etkisi altında oluşan fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından farklı horizonlar göstermektedir.

Yanıt Açıklaması: İntrazonal topraklar; aşınmanın devamlı olduğu dağlık alanlarda, alüvyonlu ovalarda ve dağların eteklerinde yaygın olarak bulunmaktadır. Ana kayanın etkisi altında olan topraklardır. Kumlu-çakıllı, kalsimorfik topraklar, tuzlu ve alkali topraklar, turba ve organik topraklar örnek verilebilir.
Yorumlar
  • 0 Yorum