Ekoloji ve Turizm Deneme Sınavı Sorusu #1276802

Sindirim sistemleri bulunmadığından sindirim enzimleri ile hücre dışı sindirim yapan canlı türü hangisidir?


Herbivorlar

Karnivorlar 

Saprofitler

Omnivorlar 

Parazitler


Yanıt Açıklaması:

Heterotrof canlılar beslenme şekillerine göre şu şekilde sınıflandırılabilir:

  • Holozoikler: Katı besin maddelerini alarak, gelişmiş enzim ve sindirim sistemleri sayesinde gerekli enerjiyi sağlarlar. Holozoik canlılarda aldıkları besinin yapısına göre üç tiptedir; herbivorlar (otoburlar), karnivorlar (etoburlar) ve omnivorlar (hepçil).
  • Saprofitler: Sindirim sistemleri bulunmadığından sindirim enzimleri ile hücre dışı sindirim yaparlar. O¨lü bitki ve hayvan atıklarını besin olarak kullanan bazı bakteri ve mantarlar bu gruba örnek canlılardır.
  • Parazitler: Konak adı verilen başka bir canlıdan besinini sağlayan ve ona bağımlı olarak yaşayan canlılardır. Parazitler iç (endo) ve dış (ekto) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bağırsaklarda yaşayan kurtlar endo parazitlere, bitler ise ekto parazitlere örnek olarak verilebilir. Sosyal ve ekonomik çevre koşulları iyi olmayan toplumlarda parazitler kolaylıkla yayılma imka^nı bulur. Bağırsak solucanı, tenya, şerit, kancalı kurtlar, amipler ve kıl kurtları çiğ tüketilen besinlerle ve sağlıksız ortamlardan kolaylıkla bulaşır ve üzerinde yaşadıkları canlılar için zararlı enfeksiyonlara neden olurlar.
Yorumlar
  • 0 Yorum