Ekoloji ve Turizm Deneme Sınavı Sorusu #1192705

Bir ülkenin deniz ekosistemlerinden yararlanabilmesi uluslararası düzenlenen kanunlarda yer alan hangi kavramla belirlenir?


Turizm bölgesi

Kıyı şeridi uzunluğu

Kıta sahanlığı

Fotik zon

Afotik zon


Yanıt Açıklaması:

Yeryüzünün yaklaşık 3/4’nü kaplayan denizler, hidrosfer tabakasının ise % 99’una yakın kısmını oluşturmaktadır. Ortalama derinlikleri 3-4 km arasında olup en derin kısımların 11 km civarında olduğu bilinmektedir. Deniz ekosistemlerinde de göller gibi su kütlesinden oluşan kısım pelajik, kıyıdan en derin kısma kadar olan tüm dip kısımları ise bentik bölge olarak adlandırılmaktadır. Sahillerden başlayarak en derin bölgeye kadar ışığın dağılımına bağlı olarak aydınlık ve karanlık zonlar oluşmaktadır. Yüzeyden 50-100 m’ye kadar olan ışıklı tabaka fotik zon, 100-200 m arasında yarı ışıklı oligofotik zon ve 200 m’den sonra karanlık tabaka afotik zon olarak adlandırılmaktadır.    

 Denizlerin hem doğal hem de ekonomik kaynak olmasından dolayı tüm ülkeler bu sistemlerden maksimum ölçüde yararlanmaya çalışmaktadır. Deniz ekosistemlerinin kullanılması ancak uluslararası düzenlenen kanunlar çerçevesinde gerçekleştirilmekte ve her ülkenin yetki alanı belirlenmektedir. Bu yetki alanı kıta sahanlığı çerçevesinde kalmakta ve bu alan içerisindeki tüm doğal kaynakların araştırılması, işletilmesi ve kullanılması hakkı ait olduğu ülkeye verilmektedir. Kıta sahanlığı: Kıyı çizgisinden başlayarak deniz seviyesinin altında 200 m derinliğe kadar olan deniz dipleri. Doğru yanıt C’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum