Ekoloji ve Turizm Deneme Sınavı Sorusu #1310856

Ötrofikasyon nedir?


Güneş ışınlarının, göl yüzeyi sularının sıcaklıklarını arttırması, göl tabanına doğru gidildikçe ise su sıcaklığı azalması sonucu gölde oluşan sıcaklık tabakalaşmasıdır.
Çekirdeğindeki nötronların sayısının, proton sayısına göre oldukça fazla olduğu bir atomda; nötronların alfa, beta, gama gibi çeşitli ışınlar yaymasıdır.
Suda asılı maddelerin dibe çökmesini sağlayan fiziksel arıtma prosesidir.
Daha çok soğuk kış mevsiminde görülen, yerden yükseldikçe sıcaklığın azalmadığı, tersine arttığı durumdur.
Dış etkenler ve biyolojik ardışık yolla sularda besin tuzları ve buna bağlı olarak da alg ve bitki artışının sediment birikimi meydana getirmesidir.

Yanıt Açıklaması: Yüzeysel sularda, doğal veya antropojenik yollarla besin maddesi (özellikle azot (N) ve fosfor (P) gibi) seviyesi yükseldiğinde, bu besin maddeleri sudaki canlılar için bir gübreleme etkisi yapmaktadır. Böylece, alg ve yüksek su içi bitkilerin (makrofitler) üretimi hızlanmaktadır. Bunların aşırı üremesi sonucu ekosistemin ölmesi ve atık maddelerin dipte çürümesi sonucu çamur birikimi meydana gelmektedir. Dış etkenler ve biyolojik ardışık yolla sularda besin tuzları ve buna bağlı olarak da alg ve bitki artışının sediment birikimi meydana getirmesine “ötrofikasyon” denir.
Yorumlar
  • 0 Yorum