Ekoloji ve Turizm Deneme Sınavı Sorusu #1311072

1992 yılında Rio’da düzenlenen Birleşmiş Milletler Yeryüzü Zirvesi’nde kabul edilen ‘Gündem 21’ başlıklı belge aşağıdakilerden hangisini amaçlamaktadır?


Arazi ve toprak kaynaklarının bilimsel esaslara uygun olarak belirlenmesi, sınıflandırılması, arazi kullanım planlarının hazırlamak.

Deniz, tabii ve suni göl ve akarsu kıyılarını korumak.

Ekosistemlerde görülen bozulmalar, insanlar arasındaki yoksulluk, açlık, eşitsizlik konularında küresel ortaklık kurmak.

Ender bulunan ve evrensel değer taşıyan kültürel ve doğal mirasların korunmak.

Biyolojik çeşitliliğin korunması ve bu çeşitliliğin sürdürülebilir duruma getirmek.


Yanıt Açıklaması:

1992 yılında Rio’da düzenlenen Birleşmiş Milletler Yeryüzü Zirvesi’nde “sürdürüle- bilir kalkınma”, tüm insanlığın 21. yüzyıldaki ortak hedefi olarak benimsenmiş ve bu hedefe ulaşılmasına yönelik ilkeleri ve eylem alanlarını ortaya koyan “Gündem 21” başlıklı belge, tüm Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerce kabul edilmiştir. Ekosistemlerde görülen bozulmalar, insanlar arasındaki yoksulluk, açlık, eşitsizlik konularında küresel ortaklık kurmayı amaçlayan Gündem 21, uluslararası kabul edilen en geniş kapsamlı eylem planı olarak kabul edilmektedir. Bu kapsamda, sürdürülebilir turizm konusunda da öncelikleri belirleyen çalışmalara yer verilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum