Ekoloji ve Turizm Deneme Sınavı Sorusu #1310764

Aşağıdakilerden hangisi heterotrof canlılardan biri değildir ?


Holozoikler

Saprofitler

Parazitler

Bakteriler

Karnivorlar


Yanıt Açıklaması:

Heterotrof canlılar: Tüketiciler olarak da bilinen bu tür canlılar ihtiyaçları olan besinleri farklı şekillerde diğer canlıların sentezledikleri besin maddelerinden sağlarlar. Heterotrof canlılar beslenme şekillerine göre şu şekilde sınışandırılabilir:

  1. Holozoikler: Katı besin maddelerini alarak, gelişmiş enzim ve sindirim sistemleri sayesinde gerekli enerjiyi sağlarlar. Holozoik canlılarda aldıkları besinin yapısına göre üç tiptedir. Herbivorlar (otoburlar): Bitkisel besinlerle beslenenler (gevişgetirenler).

Karnivorlar (etoburlar): Hayvansal besinlerle beslenenler (etçil memeliler).

 Omnivorlar (hepçil): Hem bitkisel hem de hayvansal besinlerle beslenenler (insanlar).

  1. Saprofitler: Sindirim sistemleri bulunmadığından sindirim enzimleri ile hücre dışı sindirim yaparlar. Ölü bitki ve hayvan atıklarını besin olarak kullanan bazı bakteri ve mantarlar bu gruba örnek canlılardır.
  2. Parazitler: Konak adı verilen başka bir canlıdan besinini sağlayan ve ona bağımlı olarak yaşayan canlılardır. Parazitler iç (endo) ve dış (ekto) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bağırsaklarda yaşayan kurtlar endo parazitlere, bitler ise ekto parazitlere örnek olarak verilebilir. Sosyal ve ekonomik çevre koşulları iyi olmayan toplumlarda parazitler kolaylıkla yayılma imkânı bulur. Bağırsak solucanı, tenya, şerit, kancalı kurtlar, amipler ve kıl kurtları çiğ tüketilen besinlerle ve sağlıksız ortamlardan kolaylıkla bulaşır ve üzerinde yaşadıkları canlılar için zararlı enfeksiyonlara neden olurlar
Yorumlar
  • 0 Yorum