Ekoloji ve Turizm Deneme Sınavı Sorusu #1277453

I. Yüzme amacı ile kullanılan deniz ve göllerin su kalitelerinin belli kriterlerin altına düşmeyecek şekilde yönetilmesi ve denetlenmesi amaçlanmaktadır. 

II. Mavi Bayrak ulusal standarda sahip bir semboldür. 

III. Türkiye’de bu kampanyaya yönelik çalışmalar 1993 yılında kurulan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) ile başlamıştır. 

Mavi bayrak ile ilgili yukarıdakilerden hangileri doğrudur?


Yalnız III

I, II ve III

I ve II

I ve III

II ve III


Yanıt Açıklaması:

Mavi Bayrak
1987 yılında Avrupa Çevre Eğitim Vakfı tarafından “Mavi Bayrak Kampanyası”
adı altında başlatılan hareketin temel hedefi, yüzme amacı ile kullanılan deniz ve
göllerin su kalitelerinin belli kriterlerin altına düşmeyecek şekilde yönetilmesi ve
denetlenmesidir. Türkiye’de bu kampanyaya yönelik çalışmalar 1993 yılında kurulan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) ile başlamıştır. Turizm ve Kültür Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve TÜRÇEV tarafından yürütülen Mavi Bayrak programında plajlar ve marinalar için uygulanan bazı kriterler bulunmaktadır. Plaj ve marinalar için farklı kriterler olmasına rağmen temel kriterler olarak; yüzme amaçlı suların kalite açısından uygunluğu (yasal limit değerleri aşıp aşmaması), çevre ile ilgili eğitimlerin planlanması ve yerinde uygulanması, plajların düzenlenmesi ve kaza risklerine karşı güvenliliğinin sağlanması ve çevresel politikalar ışığında planlamaların, uygulamaların ve denetimlerin yapıldığı çevre yönetiminin sağlanması şeklinde sınıflandırılmaktadır.
Sürdürülebilir turizm açısından büyük önem arz eden Mavi Bayrak programına katılmak için TÜRÇEV gönüllülük esasına dayalı başvurular yapılabilmektedir. TÜRÇEV tarafından yapılan değerlendirmeler Ulusal Jüri’nin onayına sunulmakta ve uygun olan başvurular Uluslararası Çevre Eğitim Vakfına (FEE) son kararın verilmesi için gönderilmektedir.
Turizm endüstrisi tarafından kullanılan ve işletilen ekolojik değerlerin korunması adına çok önemli bir adım olan programın koyduğu kriterlere uygun olan plaj ve marinalar bir yıllık süre için Mavi Bayrak ile ödüllendirilmektedir. Mavi Bayrak uluslararası standarda sahip bir sembol olduğundan, Mavi Bayraklı plaj ve marinalar ise internet ortamında yayınlanarak tüm dünyaya duyurulmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum