Ekonomi Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #525476

Ekonomi sosyolojisi ile geleneksel ekonominin farklı analiz yapısı ile yöntem farklılıklarına dair aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Her iki bilim dalının analizlerinde “bağımlı değişken”, “bağımsız değişken” ve fonksiyonel ilişkiler birbirinden farklı bir biçimde kurgulanmaktadır.

Ekonomi sosyolojisinde, psikolojik, kültürel ve sosyal yapı ve ortamlar bağımsız değişkenlerdir.

Geleneksel ekonomide, malların üretim, bölüşüm, dağıtım ve tüketimine ilişkin miktar ve fiyatları bağımlı, yani açıklanan değişkenlerdir.

Ekonomi sosyolojisinde, bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiler soyut-mekanik modeller kurmaya her zaman uygun değildir.

Geleneksel ekonomide, metodsal çoğulculuk egemendir.


Yanıt Açıklaması:

Geleneksel ekonomi, konusunu modeller
yardımıyla incelerken, model içinde yer alan değişkenleri ekonomi dışı unsur ve etkilerden soyutlayıp, basite indirger. Bu indirgeme yöntemi sayesinde, model içi ilişkiler, apriori olarak belirlenmiş aksiyomlara dayandırılır. Ekonomik olayların belli bir bireysel davranışın (rasyonel davranışın) sonucu olarak ele alınması, bu yöntemin aynı zamanda, metodsal bireycilik olarak adlandırılmasına neden olmuştur. Ekonomi sosyolojisinde ise, metodsal çoğulculuk egemendir. Ancak temel ve alışılmış sosyolojik yaklaşım, sosyal olayın ortaya çıkan (gözlenen) özelliklerinden yola çıkar.

Yorumlar
  • 0 Yorum