Ekonomik Coğrafya Deneme Sınavı Sorusu #984017

  1. Aşağıda verilen bilgiler şıklardan hangisinde yer alan kavramı açıklamaya yöneliktir?
    • Ulus devletlerin piyasalara ilişkin düzenlemeleri ve kontrolleri Çok Uluslu Şirketler (ÇUŞ) tarafından devre dışı bırakılmalıdır.
    • Bu yaklaşımı savunanlar için savu­nanlar için coğrafyanın sonuna gelinmiştir.
    • Ekonomik faaliyetler, işlet­me için altyapı, maliyet, çevresel düzenlemeler vb. faktörler bakımından en faydalı olduğu mekanda, gerektiğinde mekan değişiklikleri yapılarak sürdürülmelidir.
    • Ekonomik Küre­selleşme, serbest ticaret ve piyasa tarafından daha etkin kaynak tahsisi ile ekonomik refahı artırabildiği sürece pozitif algılanmaktadır.
    • Bu yapı aynı zamanda ekonomik yaşama daha düşük devlet müdahalesi ve daha yüksek özgürlük olarak yansımaktadır.


Hiper Küresel Yaklaşım

Şüpheci Küresel Yaklaşım

Dönüşümcü Küresel Yaklaşım

Sendikal Küresel Yaklaşım

Modern Küresel Yaklaşım


Yanıt Açıklaması:

Bu yaklaşıma göre ulus devletlerin piyasalara ilişkin düzenlemeleri ve kontrolleri Çok Uluslu Şirketler (ÇUŞ) tarafından devre dışı bırakılmalıdır. Hiper Küresel Yaklaşımı savu­nanlar için coğrafyanın sonuna gelinmiştir. Bir başka deyişle, ekonomik faaliyetler, işlet­me için altyapı, maliyet, çevresel düzenlemeler vb. faktörler bakımından en faydalı olduğu mekanda, gerektiğinde mekan değişiklikleri yapılarak sürdürülmelidir. Ekonomik Küre­selleşme, serbest ticaret ve piyasa tarafından daha etkin kaynak tahsisi ile ekonomik refahı artırabildiği sürece pozitif algılanmaktadır. Bu yapı aynı zamanda ekonomik yaşama daha düşük devlet müdahalesi ve daha yüksek özgürlük olarak yansımaktadır. Devletin rolü rekabette devamlılık sağlamak, beceri ve bilgi yoğun yatırımlar yoluyla yüksek katma de­ğerli üretimi teşvik etmek olarak tanımlanmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum