Ekonomik Coğrafya Deneme Sınavı Sorusu #926511

I. Çok uluslu şirketlerin yönetim merkezleri, vergi ödemeleri, hisse senetleri ve operasyonları hâlihazırda belirli devletler ve bölgeler ile sınırlıdır. 

II. Ekonomik faaliyetler, işletme için altyapı, maliyet, çevresel düzenlemeler vb. faktörler bakımından en faydalı olduğu mekanda, gerektiğinde mekan değişiklikleri yapılarak sürdürülmelidir.

III. Küresel Ekonomik İlişkiler ağının en belirgin özelliği, karşılıklı bağımlılık içeren bir yapısının olmasıdır. Bu yapı ekonomik bağımlılık, finansal Ağlar, uluslararası ticaret kavramları üzerinden gelişme göstermektedir. 

Hiper küresel yaklaşım ile ilgili verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız II

I ve II

I ve III

II ve III


Yanıt Açıklaması:

Bu yaklaşıma göre ulus devletlerin piyasalara ilişkin düzenlemeleri ve kontrolleri Çok
Uluslu Şirketler (ÇUŞ) tarafından devre dışı bırakılmalıdır. Hiper Küresel Yaklaşımı savunanlar için coğrafyanın sonuna gelinmiştir. Bir başka deyişle, ekonomik faaliyetler, işletme için altyapı, maliyet, çevresel düzenlemeler vb. faktörler bakımından en faydalı olduğu mekanda, gerektiğinde mekan değişiklikleri yapılarak sürdürülmelidir. Ekonomik Küreselleşme, serbest ticaret ve piyasa tarafından daha etkin kaynak tahsisi ile ekonomik refahı artırabildiği sürece pozitif algılanmaktadır. Bu yapı aynı zamanda ekonomik yaşama daha düşük devlet müdahalesi ve daha yüksek özgürlük olarak yansımaktadır. Devletin rolü rekabette devamlılık sağlamak, beceri ve bilgi yoğun yatırımlar yoluyla yüksek katma değerli üretimi teşvik etmek olarak tanımlanmaktadır. Cevap B şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum