Ekonominin Güncel Sorunları Deneme Sınavı Sorusu #702690

I. Ürün talebinin fiyat esnekliği
II. Emek için sermayenin ikamesi
III. Monopol gücü
IV. Pazar payı etkisi
V. Birlik etkisi
VI. Ürün yeniliği
VII. Ölçek Ekonomileri
Teknolojik değişimin istihdamı etkilemesi aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?


I-II-III-IV-V-VI-VII

I-II-III-IV-V-VI

I-II-IV-V-VI

I-II-IV-V-VI-VII

I-III-IV-V-VI-VII


Yanıt Açıklaması:

Teknolojik değişimin istihdamı etkilemesi;
1.Ürün talebinin fiyat esnekliği: Tüketicinin ürünün fiyat değişimine olan hassasiyeti arttıkça, teknolojik yenilik istihdamı artıracaktır. Fiyat esnekliği arttıkça teknolojik yeniliğin ürettiği çıktı miktarı artacaktır.
2.Emek için sermayenin ikamesi: Teknolojiyi ikame etmenin daha olası olduğu durumda, emek geliştirici teknolojik gelişmenin etkisi pozitif olacaktır. Çünkü emek artık sermayeden daha ucuzdur ve firmalar teknoloji yerine emek istihdam edecektir. Sermaye geliştirici teknolojik yenilik olduğu durumda ise bunun tersi söz konusu olacaktır.
3.Monopol gücü: Eğer firma piyasada monopol gücüne sahipse maliyetlerdeki düşüşlerin tamamı fiyatlara yansıtılmayacağından, bu durumda, istihdamın olumlu yönde etkilenmesi daha az olası bir durumdur.
4.Pazar payı etkisi: Eğer teknolojik yenilik hızlı bir şekilde piyasanın geneline yayılmamışsa bunu ilk önce elde eden firmanın maliyet avantajı olacaktır. Bu durum kısa dönemde sadece o firma için fayda sağlarken ekonominin genelinde bir fayda sağlanamaz. Bu yeniliklerin mikro düzeyde ekonomik sonuçlara neden olmaması için, yenilikleri genelleştirme konusunda dikkatli olunmalıdır.
5.Birlik etkisi: Eğer elde edilen fayda sadece yüksek gelirli ya da daha az emek harcayan bir birlik tarafından sağlanmışsa bu durum teknolojik değişimin çıktı seviyesini artırma özelliğini olumsuz yönde etkileyecektir. Elbette sonuçlar ücretler üzerinde bir uzlaşma sağlanması durumunda farklı olabilir
6.Ürün yeniliği: Ürün yeniliklerinin üretim miktarını artırıcı etkileri büyüktür ve istihdam üzerinde olumlu etkiler yaratma olasılığı yüksektir.
7.Ölçek ekonomileri: Ölçek ekonomilerinin istihdam üzerinde olumlu etkileri teknolojik değişmenin istihdam üzerine etkisi tekrar iktisatçıların ve politika yapıcıların gündemindedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum