Ekonominin Güncel Sorunları Deneme Sınavı Sorusu #71122

"Japonya, ABD’nin üstünlüğünü sağlayan birçok öğeden yoksundur." Aşağıdaki nedenlerden hangisi bu savı destekleyen doğru bir bilgidir?


Japonya'nın askeri gücü Çin'den üstün olsa da ABD ile yarışamayacak boyuttadır.
Japonya, büyük teknolojik buluşları sürekli gerçekleştirir fakat ABD ile yarışamaz.
Japonya, nüfusunun hızla gençleşmesine rağmen bu genç nüfusu istihdam noktasında etkin kullanamamaktadır.
1990 sonrasında finans kurumları sallanmaya başlarken ekonomisinin duraklaması, ABD’nin dolar/yen paritesi ya da iç pazarını yabancı mallara ve sermayeye açması için yaptığı baskılar Japonya’da on yıl duraklama yarattı.
Japonya'nın dili ve kültürü küreselleşmiş olsa da medyayı etkin kullanamamaktadır.

Yanıt Açıklaması: Askeri gücünü, Çin’i dengelemek için yeni olarak geliştirme yoluna gidiyor, büyük askeri güç oluşturma isteği de yok. Büyük teknolojik buluşları sürekli gerçekleştirmekten çok, küçük buluşlar ve rekabet gücünü yükselten etkin örgütleşme yapıyor. Ne dili, ne kültürü henüz küreselleşmiş ne de medyada egemenlik kurabilecek etkenliği var. Ayrıca 1990 sonrasında finans kurumları sallanmaya başlarken ekonomisinin duraklaması, ABD’nin dolar/yen paritesi ya da iç pazarını yabancı mallara ve sermayeye açması için yaptığı baskılar, on yıl Japonya’da duraklama yarattı ancak 2000’ler sonrası tekrar canlandı. Nüfusu, tıpkı AB gibi, hızla yaşlanıyor.
Yorumlar
  • 0 Yorum