Elektrik Enerjisi Üretimi Deneme Sınavı Sorusu #659153

İdeal bir Rankine çevrimi düşünüldüğünde aşağıdaki işlem basamakları hangi sıra ile gerçekleşir?
I. Su buhar üretecinde sabit basınçta kızdırılmış buhar hâlini alana dek ısıtılır. Buhar üretecinde dolaşan yüksek sıcaklıktaki akışkan nükleer reaktörün soğutma suyudur.
II. Çalışan akışkan su, düşük basınçtan, buhar üreticinin yüksek basıncına pompalanır. Pompalama için mekanik veya elektrik gücü gibi güç girişine ihtiyaç vardır. İdeal çevrimde bu hâl değişimi izentropiktir.
III. Türbinden çıkan buhar daha sonra yoğuşturucuya girer, doymuş sıvı hâlini alana kadar yoğuşturulur. Bu sıvı daha sonra tekrar pompaya girer ve çevrim tekrar eder.
IV. Kızgın buhar, türbin boyunca genişler ve güç üretir. İdeal şartlarda, bu genişleme izentropiktir. Böylece buharın basınç ve sıcaklığı düşer.


II-III-I-IV

I-III-II-IV

IV-I-II-III

II-I-IV-III

I-II-III-IV


Yanıt Açıklaması:

1-2 Çalışan akışkan su, düşük basınçtan, buhar üreticinin yüksek basıncına pompalanır. Pompalama için mekanik veya elektrik gücü gibi güç girişine ihtiyaç vardır. İdeal çevrimde bu hâl değişimi izentropiktir.
2-3 Su buhar üretecinde sabit basınçta kızdırılmış buhar hâlini alana dek ısıtılır. Buhar üretecinde dolaşan yüksek sıcaklıktaki akışkan nükleer reaktörün soğutma suyudur.
3-4 Kızgın buhar, türbin boyunca genişler ve güç üretir. İdeal şartlarda, bu genişleme izentropiktir. Böylece buharın basınç ve sıcaklığı düşer.
4-1 Türbinden çıkan buhar daha sonra yoğuşturucuya girer, doymuş sıvı hâlini alana kadar yoğuşturulur. Bu sıvı daha sonra tekrar pompaya girer ve çevrim tekrar eder.
Sıralama bu şekilde olması gerekir.

Yorumlar
  • 0 Yorum