Elektrik Makinaları Deneme Sınavı Sorusu #1104460

  1. Sargı manyetik alana ait kuvvet (akı) çizgilerini taşır.
  2. Nüve ferromanyetik (demir özlü veya çelik) bir malzemeden imâl edilir.
  3. Elektrik makinalarından elde edilecek güç, makinada oluşturulan manyetik alanın değeri ile doğru orantılıdır.
  4. Akım taşıyan bir iletken kendi etrafında meydana getirdiği manyetik alan iletkendeki serbest elektrik yüklerinin (elektronların) hareketi ile ortaya çıkar.
  5. Manyetik alana ait kuvvet çizgilerinin yönü sağ ele kuralı ile belirlenir.

Manyetik alanlar ve bu alanlarla ilgili kanunlar ve kavramlara ilişkin olarak seçeneklerde yer alan ifadelerden hangileri doğrudur?


I ve II

I, III ve IV

III, IV ve V

II, III, IV ve V

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Makinalar için gerekli manyetik alanı oluşturduğumuz devreye manyetik devre ismini veririz. En basit temel manyetik devre, manyetik alana ait kuvvet (akı) çizgilerini taşıyan ve ferromanyetik (demir özlü veya çelik) bir malzemeden imâl edilen nüve ile manyetik alan kaynağı olan sargı’dan meydana gelir. Elektrik makinalarından elde edilecek güç, makinada oluşturulan manyetik alanın değeri ile doğru orantılıdır. Akım taşıyan bir iletken kendi etrafında manyetik alan meydana getirir. Ortaya çıkan bu manyetik alan iletkendeki serbest elektrik yüklerinin (elektronların) hareketi ile ortaya çıkar. Manyetik alana ait kuvvet çizgilerinin yönü sağ ele kuralı ile belirlenir. Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi, I ve II seçeneklerinde yer alan ifadeler doğru değildir. III, IV ve V seçeneklerinde yer alan ifadeler ise doğrudur, dolayısıyla doğru cevap C’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum