Elektrik Makinaları Deneme Sınavı Sorusu #1104643

  1. Malzemeye uygulanan H manyetik alan şiddetine karşılık malzeme içerisinde manyetik akı yoğunluğu değeri elde edilir.
  2. Oluşan manyetik akı yoğunluğunun genliğini, malzemenin manyetik geçirgenlik değeri ile mıknatıslanma ölçütü olarak tanımlayabileceğimiz manyetik alınganlık değeri belirler.
  3. Uygulanan manyetik alan şiddetine karşılık elde edilen manyetik akı yoğunluğu değeri B= µH şeklinde yazılabilir.
  4. B= µH eşitliğinde B: Manyetik akı yoğunluğu (Tesla, T), µ: Manyetik geçirgenlik (Henry/metre, H/m), H: Manyetik alan şiddeti (Amper/metre, A/m), büyüklüklerini göstermektedir.
  5. Malzemelerin göreceli manyetik geçirgenlik ve manyetik alınganlık değerlerine göre, diamanyetik, paramanyetik ve ferromanyetik olarak üç sınıfa ayrılması mümkündür.

Manyetik malzemelerin sınıflanmasına ilişkin olarak seçeneklerde yer alan ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?


IV

I ve II

II, IV ve V

I, III, IV ve V

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Bir malzeme dışarıdan uygulanan manyetik alan şiddeti ile mıknatıslanabilir. Malzemeye uygulanan H manyetik alan şiddetine karşılık malzeme içerisinde manyetik akı yoğunluğu değeri elde edilir. Oluşan manyetik akı yoğunluğunun genliğini, malzemenin manyetik geçirgenlik değeri ile mıknatıslanma ölçütü olarak tanımlayabileceğimiz manyetik alınganlık değeri belirler. Uygulanan manyetik alan şiddetine karşılık elde edilen manyetik akı yoğunluğu değeri  B= µH şeklinde yazılabilir. B= µH eşitliğinde B: Manyetik akı yoğunluğu (Tesla, T), µ: Manyetik geçirgenlik (Henry/metre, H/m), H: Manyetik alan şiddeti (Amper/metre, A/m), büyüklüklerini göstermektedir. Malzemelerin göreceli manyetik geçirgenlik ve manyetik alınganlık değerlerine göre, diamanyetik, paramanyetik ve ferromanyetik olarak üç sınıfa ayrılması mümkündür. Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi manyetik malzemelerin sınıflanmasına ilişkin olarak seçeneklerde yer alan ifadelerin tümü doğrudur, dolayısıyla doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum