Elektrik Makinaları Deneme Sınavı Sorusu #1104657

  1. Diamanyetik malzemeler, uygulanan kuvvetli bir manyetik alan şiddetine karşılık çok zayıf ve negatif değerlikli manyetik alınganlık değeri gösterirler.
  2. Periyodik tablodaki altın, gümüş, bakır, civa, bizmut ve karbon grafit gibi pek çok element paramanyetiktir.
  3. Paramanyetik malzemelere örnek olarak magnezyum, titanyum, tungsten, molibden ve lityum sayılabilir.
  4. Su, tahta ve canlı doku diamanyetik malzemeler kategorisindedir.
  5. Diamanyetik malzemeler kuvvetli bir alana maruz kaldıklarında havada asılı kalırlar.

Diamanyetik ve paramanyetik malzemelere ilişkin olarak seçeneklerde yer alan ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?


I

I ve III

II, III ve IV

I, III, IV ve V

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Diamanyetik malzemeler, uygulanan kuvvetli bir manyetik alan şiddetine karşılık çok zayıf ve negatif değerlikli manyetik alınganlık değeri gösterirler. Negatif değerlikli alınganlık göstermesi, manyetik alan tarafından hafifçe itilecekleri anlamını taşır. Uygulanan alan kaldırıldıktan sonra kalıcı bir mıknatısiyet barındırmazlar. Periyodik tablodaki altın, gümüş, bakır, civa, bizmut ve karbon grafit gibi pek çok element diamanyetiktir. Bu malzemelerin yanında, su, tahta ve canlı doku da diamanyetik malzemeler kategorisindedir. Diamanyetik malzemeler kuvvetli bir alana maruz kaldıklarında havada asılı kalırlar.

Paramanyetik malzemeler manyetik alan tarafından zayıfça çekilirler ve küçük miktarda pozitif değerli manyetik alınganlık gösterirler. Bu malzemeler sıcaklığa karşı oldukça duyarlıdırlar. Alüminyum, uranyum ve pilatinyum gibi paramanyetik malzemelerin düşük sıcaklıklarda mıknatıslanmaları artar. Diğer paramanyetik malzemelere örnek olarak magnezyum, titanyum, tungsten, molibden ve lityum sayılabilir. Bu malzemeler çok düşük manyetik alınganlık değerleri (10-5 gibi) sebebiyle manyetik olmayan malzemeler olarak adlandırılırlar.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi I, III, IV ve V seçeneklerinde yer alan ifadeler doğrudur, dolayısıyla doğru cevap D’dir. Seçenek II’de yer alan ifade doğru değildir, periyodik tablodaki altın, gümüş, bakır, civa, bizmut ve karbon grafit gibi pek çok element paramanyetik değil, diamanyetiktir.

Yorumlar
  • 0 Yorum