Elektrik Tesisat Planları Deneme Sınavı Sorusu #589564

Eşzamanlı gücün (yükün) belirlenmesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Eşzamanlı güç (aynı zamanda çekilen güç), kurulu güç değerinin eşzamanlılık katsayısına bölünmesi ile bulunur.

Bir dairenin eşzamanlı yükünün belirlenmesinde, kurulu gücün 8 kW’ye kadar olan bölümü için %60, gücün kalan bölümü için %40 olarak dikkate alınmalıdır. 

Mekanik tesisat kış-yaz yükünden büyük olanının eşzamanlılık katsayısı %90, mutfak yükü için ise eşzamanlılık katsayısı %50 alınmalıdır.

Hastanelerde, ilk 80 kVA yük miktarı için eş zamanlılık katsayısı %30, kalan yük için %15 kabul edilmelidir. 

Bir binanın eşzamanlı yükünü belirlenirken oda sayısı 5-10 arasında olduğunda eşzamanlılık katsayısı %40 olarak alınmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Eşzamanlı güç (aynı zamanda çekilen güç), kurulu güç değeri eşzamanlılık katsayısı ile çarpılarak bulunur. Bir dairenin eşzamanlı yükünün belirlenmesinde, kurulu gücün 8 kW’ye kadar olan bölümü için %60, gücün kalan bölümü için %40 olarak dikkate alınmalıdır. Mekanik tesisat kış-yaz yükünden büyük olanının eşzamanlılık katsayısı %100, mutfak yükü için ise eşzamanlılık katsayısı %70 alınmalıdır. Hastanelerde, ilk 50 kVA yük miktarı için eş zamanlılık katsayısı %40, kalan yük için %20 kabul edilmelidir. Bir binanın eşzamanlı yükünü belirlenirken oda sayısı 5-10 arasında olduğunda eş zamanlılık katsayısı %43 olarak alınmalıdır. Böylece doğru cevap B şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum