Elektrik Tesisat Planları Deneme Sınavı Sorusu #1116036

  1. Elektrik tesislerinde Türk Standartlarına uygun anahtarlar kullanılmalıdır
  2. Kuvvetli akımla çalışan elektrik aygıtlarının üzerinde, bunları topraklama iletkenine bağlamak için bir düzen bulundurulur.
  3. Tesiste kullanılan sigortalar … marka olacaktır.
  4. Tesis … yıl süre ile garanti kapsamında olacaktır.

Seçeneklerde yer alan maddelerin hangileri teknik şartname maddelerine örnektir?


I ve II

II ve IV

III ve IV

II, III ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Teknik şartnameler işin yapımı ile ilgili teknik ayrıntıları ve nitelikleri kapsar. Mesleğin yöneticisi durumundaki teknik şartnameler şahıslara göre değil dayandığı standartlar, kanun ve yönetmelikler doğrultusunda hazırlanır. Örneğin;

  1. Elektrik tesislerinde Türk Standartlarına uygun anahtarlar kullanılmalıdır. (Elektrik İç Tesisat Yönetmeliği Madde 52.a, i)
  2. Kuvvetli akımla çalışan elektrik aygıtlarının üzerinde, bunları topraklama iletkenine bağlamak için bir düzen bulundurulur. (Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği Madde 18)
  3. Telefon Tesisatı Teknik Şartnamesinin ilgili maddeleri

Özel Şartnameler ise iş yapımından önce işin yüklenicisi ile işveren arasında yapılan anlaşmadır. İşin yapım süresini, ödeme planını, malzeme rakamlarını, anlaşmazlıklarda yetkili mahkemelerin belirlenmesi v.s. gibi özel istekleri kapsar. Örneğin,

  1. Tesiste kullanılan sigortalar Siemens marka olacaktır.
  2. Tesis 6 yıl süre ile garanti kapsamında olacaktır.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi, “Elektrik tesislerinde Türk Standartlarına uygun anahtarlar kullanılmalıdır.” ve “Kuvvetli akımla çalışan elektrik aygıtlarının üzerinde, bunları topraklama iletkenine bağlamak için bir düzen bulundurulur.” maddeleri teknik şartname maddelerine örnektir, dolayısıyla doğru cevap A’dır. “Tesiste kullanılan sigortalar … marka olacaktır.” ve “Tesis … yıl süre ile garanti kapsamında olacaktır.” maddeleri ise   özel şartname maddelerine örnektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum