Elektrik Tesisat Planları Deneme Sınavı Sorusu #576126

I. Vücudun iki noktası arasında farklı elektrik potansiyeli varsa, bu potansiyel farkına ve vücudun direncine bağlı olarak canlı üzerinden bir akım geçer.

II. Vücuttan geçen akım kaslarda kasılmalara yol açar ve kalp adalesinin çalışma ritmini bozar, bu olaya ventriküler fibrilasyon denir.

III. Alçak gerilim için izin verilen dokunma gerilimi U= 40 V’u aşmayacaktır; şantiyeler, tarım alanları v.b. yerlerde bu değer 20 V olarak sınırlanmıştır.

IV. Vücut direnci bir taraftan uygulanan gerilimin değerine, frekansına bağlı iken diğer taraftan kişinin özelliklerine ve gerilimin uygulanma noktalarına da bağlıdır.

Elektrik akımının vücuttaki etkileri ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


Yalnız II

I ve II

II ve III

I, II ve IV

II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Vücudun iki noktası arasında farklı elektrik potansiyeli varsa, bu potansiyel farkına ve vücudun direncine bağlı olarak canlı üzerinden bir akım geçer. Vücut direnci bir taraftan uygulanan gerilimin değerine, frekansına bağlı iken diğer taraftan kişinin özelliklerine ve gerilimin uygulanma noktalarına da bağlıdır. Vücuttan geçen akım kaslarda kasılmalara yol açar. Kalp adalesinin çalışma ritmini bozar. Bu olaya ventriküler fibrilasyon denir. Alçak gerilim için izin verilen dokunma gerilimi UL = 50 V’u aşmayacaktır. Şantiyeler, tarım alanları v.b. yerlerde bu değer 25 V olarak sınırlanmıştır. Buna göre doğru cevap D şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum