Elektromekanik Kumanda Sistemleri Deneme Sınavı Sorusu #917128

  1. Düşük gerilimle yol verme yöntemi, motora uygulanan gerilimin kademe kademe arttırılması prensibine dayanır.
  2. Düşük gerilimle yol verme yöntemleri; dirençle veya reaktansla yol verme, oto transformatörüyle yol verme ve yıldız-üçgen yol verme olmak üzere üç kısımda incelenebilir.
  3. Dirençle veya reaktansla yol verme yönteminde, stator devresine dirençler veya reaktanslar kademeli olarak seri bağlanır.
  4. Dirençlerin veya reaktansların otomatik olarak devreden çıkartılmasında zaman röleleri etkin rol oynar.
  5. Dirençle veya reaktansla yol verme yönteminde motor düşük gerilimle yol alır vebelirlenen süre sonunda, direnç veya reaktans kademeleri devre dışı bırakılır ve motor normal şebeke gerilimiyle çalışmaya başlar.

 Düşük gerilimle yol verme yöntemlerine ilişkin yukarıda yer alan ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?


III

I, II ve III

II, IV ve V

II, III, IV ve V

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Düşük gerilimle yol verme yöntemi, motora uygulanan gerilimin kademe kademe arttırılması prensibine dayanır. Düşük gerilimle yol verme yöntemleri üç kısımda incelenebilir:

  • Dirençle veya reaktansla yol verme
  • Oto transformatörüyle yol verme
  • Yıldız-üçgen yol verme

Dirençle veya reaktansla yol verme, motorları düşük gerilimle başlatmada en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yol verme yönteminde, stator devresine dirençler veya reaktanslar kademeli olarak seri bağlanır. Böylece, şebeke geriliminin bir kısmı yol verme direncinde veya reaktansında düşer ve kalanı motora uygulanır. Motor düşük gerilimle yol alır. Belirlenen süre sonunda, direnç veya reaktans kademeleri devre dışı bırakılır ve motor normal şebeke gerilimiyle çalışmaya başlar. Dirençlerin veya reaktansların otomatik olarak devreden çıkartılmasında zaman röleleri etkin rol oynar. Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi düşük gerilimle yol verme yöntemlerine ilişkin seçeneklerde yer alan ifadelerin tümü doğrudur, dolayısıyla doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum