Elektromekanik Kumanda Sistemleri Deneme Sınavı Sorusu #917167

  1. Rotoru sargılı asenkron motorların kalkış momentleri, sincap kafesli asenkron motorlara göre daha yüksektir. Bu yüzden, yükte kalkınması gereken yerlerde rotoru sargılı asenkron motorlar kullanılır. Rotoru sargılı asenkron motorlarda rotor devresine harici direnç bağlanarak rotor hız değerini değiştirmek mümkündür.
  2. Rotoru sargılı asenkron motorlarda rotor devresinin direnç değeri artırılırsa maksimum moment daha düşük hızlarda, direnç değeri azaltılırsa maksimum moment daha yüksek hızlarda meydana gelir.
  3. Rotoru sargılı asenkron motorun maksimum döndürme momentiyle yol almasını sağlamak için, rotor sargılarına bir veya daha çok kademeli yol verme direnci bağlanır.
  4. Yol verme sırasında rotor sargılarına bağlanan bir veya daha çok kademeli yol verme dirençleri kademeli olarak devreden çıkarılır ve sonunda rotor sargı uçları kısa devre edilir.

Rotoru sargılı asenkron motorlara yol verme yöntemine ilişkin yukarıda yer alan ifadelerden hangileri doğrudur?


I ve III

II ve IV

I, IV ve V

I, II, III ve IV

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Rotoru sargılı asenkron motorların kalkış momentleri, sincap kafesli asenkron motorlara göre daha yüksektir. Bu yüzden, yükte kalkınması gereken yerlerde rotoru sargılı asenkron motorlar kullanılır. Ayrıca bu motorlarda, rotor devresine harici direnç bağlanarak rotor hız değerini değiştirmek mümkündür. Rotoru sargılı asenkron motorlarda rotor devresinin direnç değeri artırılırsa maksimum moment daha düşük hızlarda, direnç değeri azaltılırsa maksimum moment daha yüksek hızlarda meydana gelir. Dolayısıyla, rotoru sargılı asenkron motorun maksimum döndürme momentiyle yol almasını sağlamak için, rotor sargılarına bir veya daha çok kademeli yol verme direnci bağlanır. Yol verme sırasında bu dirençler kademeli olarak devreden çıkarılır ve sonunda rotor sargı uçları kısa devre edilir. Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi rotoru sargılı asenkron motorlara yol verme yöntemine ilişkin seçeneklerde yer alan ifadelerin tümü doğrudur, dolayısıyla doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum