Emlak Yönetimi ve Pazarlaması Deneme Sınavı Sorusu #988645

  1. Piyasa değeri, alıcı ve satıcılar tarafından en fazla kabul edilen değerdir ve bir malın piyasadaki alım ve satımı sırasında oluşur
  2. Yatırım değeri, bir emlağın hedef yatırımcı ya da yatırımcı grubu için algılanan değeridir
  3. Kullanım değeri, emlağın belirli bir hedef kitle için kullanıma yönelik sahip olduğu beklenen değerdir

Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Emlak Sektöründe Değer Kavramı kapsamında doğru tanımlanmıştır?


 I

I ve II

I ve III

II ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Piyasa Değeri

Piyasa değeri, alıcı ve satıcılar tarafından en fazla kabul edilen değerdir ve bir malın piyasadaki alım ve satımı sırasında oluşur. Emlak piyasa değeri, bir emlağın rekabetçi ve açık bir pazar içinde, fiyatın aşırı uyarıcı etkenlerden etkilenmediği ve adil bir satış için gerekli koşulların bulunduğu varsayımı altında ortaya çıkabilecek olası değeri ifade eder.

Kullanım Değeri

Emlak sektöründe kullanım değeri, emlağın belirli bir hedef kitle için kullanıma yönelik sahip olduğu beklenen değerdir. Kullanım değerinde alıcı ve satıcı açısından, evin değerli hale gelmesini sağlayan belirli özellikler ön plana çıkar. Örneğin, bir seramik sanatçısı tarafından evin atölye olarak kullanılabilecek bir alanının var olması gibi ya da doğal ürünler üretme ve tüketmeyi seven bir kişi için, emlağın bir bahçeye sahip olması gibi. Bu gibi durumlarda alıcılar, emlağa piyasa değerinin üzerinde bir ödeme yapmaya hazırdır. Kullanım değeri, bir emlağı kullanıldığı şekilde ele alır ve alternatif kullanımları dikkate almaz.

Yatırım Değeri

Emlağa yatırım yapanlar, emlağın gelecekteki nakit girişini satın alırlar. Bu nakit girişleri kira gelirleri, emlak getirisinin faizleri ya da emlağın yeniden satışından elde edilecek net karlar sonucunda olabilir. Yatırımcının belirli bir emlak için ödemeye hazır olduğu fiyat, bu beklenen nakit girişlerinin miktarlarına, zamanlamasına ve bu beklentilerin gerçekleşme olasılığına bağlıdır

Yatırım değeri, bir emlağın hedef yatırımcı ya da yatırımcı grubu için algılanan değeridir. Yatırım değeri, piyasa değerinin altında ya da üstünde olabilir. Bu değerin belirlenme kriterini, müşteri ya da uzman kişi ya da kurumlar ortaya koyabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum