Endüstri İlişkileri Deneme Sınavı Sorusu #1391672

Stratejik aktör teorisi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Yönetim, kapita­list sistemin piyasa kuralları çerçevesinde, iş gücünü bir üretim, maliyet ve etkinlik faktörü olarak ele almaktadır.

Çevresel faktörlerden ziyade sosyal taraflar, özellikle de büyük şirketlerin yönetimleri, izledikleri strateji­ler ve eylemler vasıtasıyla endüstri ilişkilerinin genel çerçevesini belirlemek­te ve endüstri ilişkilerinde değişimi yönlendirmektedir.

Yönetim, piyasa kurallarını uygulaya­rak birim başına düşen işgücü maliyetini minimize etmeyi ve verimliliği arttırmayı amaçlamaktadır.

Yönetim; teknoloji ve piyasalar tarafından şekillenen kurumlar, süreçler ve kurallardan oluşan sistemin aktörlerinden birisidir.

Endüstri ilişkileriyle ilgili kararla­rın işverenler veya hissedarlar tarafından değil; yöneticilerden tarafından alınır.


Yanıt Açıklaması:

Stratejik aktör. Stratejik tercih teorisine göre, çevresel faktörlerden ziyade sosyal taraflar, özellikle de büyük şirketlerin yönetimleri, izledikleri strateji­ler ve eylemler vasıtasıyla endüstri ilişkilerinin genel çerçevesini belirlemek­te ve endüstri ilişkilerinde değişimi yönlendirmektedir. Bir başka deyişle yönetim, izlenecek işletme stratejilerini belirlemesinin yanı sıra, endüstri ilişkilerindeki önemli değişiklikleri de belirlemesi açısından stratejik aktör olarak kabul edilmektedir. Örneğin uluslararası re­kabet gücünü arttırmak isteyen bir yönetim, kaliteyi arttırma veya maliyeti düşürme veyahut hem kaliteyi arttırma hem de maliyeti düşürme stratejisi izleyebilir. Bu üç farklı yönetim stratejisine göre ise endüstri ilişkileri farklı şekillerde etkilenecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum