Endüstri Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #463273
Aşağıdakilerden hangisi enformasyon devriminden söz etmek için zamanın henüz erken olduğu görüşünde olan muhalişerin eleştirileri arasında değildir?
Enformasyon toplumu teorileri, endüstri toplumu teorilerinde olduğu gibiteknolojik determinizmin arkasına sığınıyorlar. Oysa beşeri olaylarda determinizmin her türlüsüne karşı dikkatli olmamız gerekir. Hiçbir teknoloji, içinde bulunduğu toplumsal çevreden bağımsız düşünülemez. |
Yeni sınıfa ilişkin olarak ortaya atılan görüşlerin kökeni Saint-Simon’a kadaruzanır. Ancak bugüne kadar böyle bir iddia doğrulanmamıştır. Bu yeni sınıfkavramı da oldukça muğlâktır.
|
Ayrıca bu yeni grupların objektif sınıf pozisyonlarının doğrudan sınıf bilincine yansıyacağı tezi, enformasyon toplumu teorisinin zayıf taraşarından birini oluşturmaktadır.
|
Bilimsel bilginin yükselişi de doğrudan güce dönüşemeyebilir. Yeni kurumlar ve araştırma kurumları tersine militaristik ve siyasal birliklerin hizmetçileri olarak değerlendirilebilir. |
İşin bilimsel örgütlenmesi üzerine kurulan endüstride üretim, geleneksel alışkanlıklara göre değil en çok verimi sağlayacak şekilde düzenlenmiştir. |
Mevcut enformasyon toplumu teorilerinin karşısında olanlar da vardır, enformasyon devriminden söz etmek için zamanın henüz erken olduğu görüşünde olan muhalişerin eleştirilerini şu şekilde sınışayabiliriz (Giddens,1993:74; Badham, 1984:60): Çözüm: Mevcut enformasyon toplumu teorilerinin karşısında olanlar da vardır, enformasyon devriminden söz etmek için zamanın henüz erken olduğu görüşünde olan muhalişerin eleştirilerini şu şekilde sınışayabiliriz (Giddens,1993:74; Badham, 1984:60):
1-Enformasyon toplumu teorileri, endüstri toplumu teorilerinde olduğu gibi teknolojik determinizmin arkasına sığınıyorlar. Oysa beşeri olaylarda determinizmin her türlüsüne karşı dikkatli olmamız gerekir. Hiçbir teknoloji, içinde bulunduğu toplumsal çevreden bağımsız düşünülemez
2-Yeni sınıfa ilişkin olarak ortaya atılan görüşlerin kökeni Saint-Simon’a kadar uzanır. Ancak bugüne kadar böyle bir iddia doğrulanmamıştır. Bu yeni sınıf kavramı da oldukça muğlâktır.
3-Ayrıca bu yeni grupların objektif sınıf pozisyonlarının doğrudan sınıf bilincine yansıyacağı tezi, enformasyon toplumu teorisinin zayıf taraşarından birini oluşturmaktadır.
4-Bilimsel bilginin yükselişi de doğrudan güce dönüşemeyebilir. Yeni kurumlar ve araştırma kurumları tersine militaristik ve siyasal birliklerin hizmetçileri olarak değerlendirilebilir.
Yorumlar
- 0 Yorum