Enerji Tasarrufu Deneme Sınavı Sorusu #1272590

Türkiye’nin AB enerji mevzuatına uyum konusunda, 2008’de açıklanan ilerleme raporunda yer alan gelişmelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi /hangileri doğrudur?

  1. Arz güvenliği alanında sınırlı ilerleme sağlanmıştır.
  2. İç enerji piyasası alanında bir miktar ilerleme görülmüştür.
  3. Enerji verimliliği alanında önemli ilerleme olmuştur.
  4. Nükleer santrallerin kurulması ve işletilmesi ve satışı kanunu kabul edilmiştir.
  5. Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanında ulusal hedefler belirlenmiştir.


I,II,III,IV

I,II,III

II,III,IV,V

I,II,IV

II,IV,V


Yanıt Açıklaması:

Türkiye’nin AB enerji mevzuatına uyum konusunda, 2008’de açıklanan ilerleme raporunda yer alan noktalar ise bazı başlıklar halinde aşağıda verilmiştir:

  • Arz güvenliği alanında sınırlı ilerleme sağlanmıştır.Arz güvenliğini güçlendirmeyi ve enerji altyapısı yatırımlarını hızlandırmayı hedefleyen bir mevzuat paketi kabul edilmiştir. Yeni kanuna göre devlet gerekli durumlarda özel sektörün yanında elektrik üretimi yapabilir. Petrol stoklarının AB yöntemi ile hesaplanmasını uyumlaştırmaya yönelik bir gelişme kaydedilmiştir.
  • İç enerji piyasası alanında bir miktar ilerlemeden söz edilebilir. Kendi kendine elektrik üretenlerin elektrik piyasasına satabilecekleri elektrik oranı %30’dan %50’ye yükseltilmiştir. Kayıt dışı elektrik kullanımı ve elektrik kaybı %15 oranına düşürülmüş olmakla birlikte, AB ortalamasının yaklaşık iki katıdır. Elektrik ve doğalgaz piyasaların­da rekabet sınırlıdır.
  • Enerji verimliliği alanında bir miktar ilerle­me olmuştur. Enerji verimliliği ve yenilene­bilir enerji alanında ulusal hedefler belirlen­memiştir. Yenilenebilir enerji kanununda yapılan değişiklikle ek teşvikler getirilmiş­tir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yenilenebilir enerji üretim tesis­lerinin şebekeye bağlanması için uyulacak kriterleri yayınlamıştır.
  • Nükleer enerji ve radyasyondan korunma alanlarında, nükleer santrallerin kurul­ması ve işletilmesi, enerjinin satışı alanın­da bir çerçeve kanun kabul edilmiştir. Bu Türkiye’nin enerji politikasında önemli bir değişiklik anlamına gelmektedir. Tür­kiye, “Kullanılmış Yakıt Yönetimi ve Rad­yoaktif Atık Yönetimi Güvenliği Birleşik Sözleşmesi’ne” henüz taraf olmamıştır.
  • Sonuç olarak Enerji alanında, ancak bir miktar düzensiz ilerleme kaydedilmiştir. Elektrik ve doğalgaz piyasası çerçeve ka­nunlarının kabulünden yıllar sonra, re­kabet hala sınırlıdır ve şeffaf ve maliyete dayalı fiyatlandırma henüz gerçekleştiril­memiştir. Enerji verimliliği ve yenilene­bilir enerji alanında ulusal hedefler henüz belirlenmemiştir. I,II,IV maddelerdeki açıklamalar doğru olduğundan doğru cevap D’dir.
Yorumlar
  • 0 Yorum