Enerji Tasarrufu Deneme Sınavı Sorusu #1351275

Enerji verimli yapı tasarımı ile ilgili aşağıdakilerden hangiis doğru değildir?


Önce binanın tasarımı yapılır daha sonra ise yapının ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinin tasarıma ilave edilir.

Doğal havalandırma ve doğal aydınlatma kullanılır.

Binanın pasif tasarımlarının en uygun hale getirilmesinin yanında binanın aktif sistemleri de enerji kaybı açısından minimum seviyeye çekilmelidir.

Evsel atık sular gri ve siyah su olmak üzere iki grupta toplanır.

Biçim, boyut, yön ve tüm bina sistemlerinin enerji tüketimini nasıl etkilediği simülasyon programlar aracılığı ile analiz edilir.


Yanıt Açıklaması:

Önce binanın tasarımının yapıldığı daha sonra ise yapının ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinin tasarıma ilave edildiği süreçler artık geride kalmıştır. Binanın enerji verimliliği ve performansı sadece iç ve dış duvarlar, pencereler gibi tekil bina bileşenlerine veya ısıtma, havalandırma, iklimlendirme, aydınlatma gibi tesisat sistemine dayalı olmayıp, bunların bir bütün olarak ve dinamik bir şekilde etkileşimine dayalıdır. Günümüzde artık ‘‘bütünleşik bina tasarımı’’ ele alınmaktadır. Bütünleşik tasarımda yapıya ilişkin enerji ihtiyaç- ları, çevresel etkiler, malzeme ve doğal kaynak kullanımları, atık yönetimi ve kullanıcı ilişkileri bir bütün olarak ele alınır.

Yorumlar
  • 0 Yorum