Enerji Tasarrufu Deneme Sınavı Sorusu #1272378

Avrupa Birliği’nde çevre politikası geliştirilmesinin gerekçeleri ilgili aşağıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur?

  1. Kalite standartları oluşturmak
  2. Vergilendirme farklılıklarını azaltmak
  3. Serbest rekabet sağlamak
  4. Yaşam kalitesini artırmak
  5. Çevre kirliliğinin önüne geçmek


I,II,III,IV

I,III,IV,V

II,III,IV,V

I,II,IV,V

II,III,V


Yanıt Açıklaması:

Avrupa Birliği’nde çevre politikası geliştirilmesinin gerekçeleri şunlardır:

Kalite standartları: Bazı üye ülkelerdeki kalite standartları, diğer üye ülkelerde üretilen ürünlerin o ülkelere girmesine engel teşkil etmektedir. Avrupa bütünleşmesinin te­mel unsurlarından biri de ürünlerin serbest dolaşımının sağlanmasıdır. Üye ülkelerde farklı çevre politikaları uygulanması ürün­lerin kalite standartları üzerinde de farklılıklar yaratmaktadır.

Maliyetler: Avrupa bütünleşmesinin temel unsurlarından biri de serbest rekabetin sağlanmasıdır. AB’ye üye ülkelerin bazıla­rında hava ve su kirliliğini önlemek ama­cıyla yapılması zorunlu tutulan yatırımlar, ürünlerin maliyeti üzerinde önemli ölçüde etki yaratmakta ve arttırmaktadır. Bu ön­lemleri almamış ülkelerdeki aynı ürünler, daha düşük maliyetle pazara sunulabildi­ğinden serbest rekabetin tam olarak sağlan­masında sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle AB’de ortak bir çevre politikası oluşturulması gereği ortaya çıkmıştır.

Yaşam kalitesi: Avrupa Birliği üye ülkelerin­de yaşam kalitesinin yükseltilebilmesi için çevreye duyarlı doğal yaşam koşullarının sağlıklı bir biçimde oluşturulması ve sürdürülmesi gerekmektedir.

Siyasal bakış: Aynı birliğin parçası olan tüm ülkelerde yaşam koşullarının aynı düzeyde olması arzu edilmektedir. Uygulanan çevre politikaları nedeniyle yaşam koşullarındaki farklılıklar, siyasal bakış olarak arzu edilme­mektedir.

Çevre kirliliği: Çevredeki kirlenme siyasal sınırları tanımamaktadır. Bir ülkedeki çevre kirliliği kolaylıkla diğer ülkeleri de etkile­yebilmektedir. AB’ye üye ülkeler olanakla­rını bu konuya yönelik dayanışma içinde kullanma gerekliliği ortaya çıkarmıştır. Bu amaçla yapılacak çaba ve harcamalarda pay­laşma ve işbirliğine gitme gereği ortaya çık­mıştır. Çevre kirliliği, tüm dünyayı tehdit eden bir sorun olması nedeniyle AB çatısı dışında da Dünya için ortak politika arayış­ları vardır. Bu amaçla da Kyoto Protokolü ortaya konulmuştur. Doğru cevap B’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum