Enerji Tasarrufu Deneme Sınavı Sorusu #1279329

  1. Bütünleyicilik ilkesi: Birliğin en önemli ilkelerinden birisi de malların serbest dolaşımı ve rekabet politikasıdır. 
  2. Yüksek seviyede koruma ilkesi: Bu ilke, bir zarar tam olarak ortaya çıkmadan önce önlem alınması temeline dayanmaktadır.  
  3. Kirleten öder ilkesi: Birliğin çevre politikasında çevre ile ilgili zararların yerinde önlenmesi ilkesi vardır

Avrupa Birliği Çevre Politikasının Temel İlkeleri kapsamında yukarıdakilerden hangisi doğru açıklanmıştır?


I ve II

II ve III

I ve III

Hepsi

Hiçbiri 


Yanıt Açıklaması:

Avrupa Birliği Çevre Politikasının Temel İlkeleri Avrupa Birliği’ndeki çevre politikasının temel ilkeleri aşağıdaki şekilde belirlenmiştir: 
• Bütünleyicilik ilkesi: Birliğin en önemli ilkelerinden birisi de malların serbest dolaşımı
ve rekabet politikasıdır. Çevre için alınan önlemlerin farklılığı maliyetlere de yansımaktadır. Bu durum rekabet ve serbest dolaşım ilkesini zedelemektedir. Bu anlamda çevre koruma önlemleri de birliğin bütün politikalarıyla uyumlu olmalıdır.
• Önleyicilik ilkesi: Bu ilke, bir zarar tam olarak ortaya çıkmadan önce önlem alınması temeline dayanmaktadır. Bu anlamda birliğin çevre politikaları da, zararı giderici değil; zarar ortaya çıkmadan önleyici olma politikasına dayanmalıdır. Bu amaçla birlik tarafından kabul edilmiş önlemlerin üye ülkelerin iç hukukuna da yansıtılıp yansıtılmadığı denetlenmelidir.
• Kirleten öder ilkesi: Birliğin çevre politikasında çevre ile ilgili zararların yerinde önlenmesi ilkesi vardır. Bu ilke, özellikle emisyon standartları için belirlenen sınırların su
ve baca gazı atıklarında arttığı sektörlerde uygulanmaktadır. Birliğin çevre ile ilgili politikalarında kirliliği yaratan kişi ve kurumların buna ilişkin giderleri de karşılaması
esası bulunmaktadır. 
• Yüksek seviyede koruma ilkesi: Birliğin çeşitli bölgelerindeki farklı koşullar da dikkate  alınarak, yüksek seviyede bir çevre koruması ilkesidir. Bu ilke, yasama yetkileri ile donatılmış, Avrupa komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi başta olmak üzere birliğin tüm kurumlarını bağlamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum