aof.sorular.net
Enerji Tasarrufu
Enerji Tasarrufu Deneme Sınavı
Enerji Tasarrufu Deneme Sınavı Sorusu #1279262
Enerji Tasarrufu Deneme Sınavı Sorusu #1279262
Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Birliği’nde Çevre Politikası Geliştirilmesinin Gerekçeleri arasında yer alır?
Kalite standartları |
Maliyetler |
Siyasal bakış |
Çevre kirliliği |
Hepsi |
Yanıt Açıklaması:
Avrupa Birliği’nde Çevre Politikası Geliştirilmesinin Gerekçeleri;
- Kalite standartları: Bazı üye ülkelerdeki kalite standartları, diğer üye ülkelerde üretilen ürünlerin o ülkelere girmesine engel teşkil etmektedir. Avrupa bütünleşmesinin temel unsurlarından biri de ürünlerin serbest dolaşımının sağlanmasıdır. Üye ülkelerde farklı çevre politikaları uygulanması ürünlerin kalite standartları üzerinde de farklılıklar yaratmaktadır.
- Maliyetler: Avrupa bütünleşmesinin temel unsurlarından biri de ürünlerin serbest
dolaşımının sağlanmasıdır. Üye ülkelerde farklı çevre politikaları uygulanması ürünlerin kalite standartları üzerinde de farklılıklar yaratmaktadır. - Maliyetler: Avrupa bütünleşmesinin temel unsurlarından biri de serbest rekabetin
sağlanmasıdır. AB’ye üye ülkelerin bazılarında hava ve su kirliliğini önlemek amacıyla yapılması zorunlu tutulan yatırımlar, ürünlerin maliyeti üzerinde önemli ölçüde etki yaratmakta ve arttırmaktadır. Bu önlemleri almamış ülkelerdeki aynı ürünler, daha düşük maliyetle pazara sunulabildiğinden serbest rekabetin tam olarak sağlanmasında sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle AB’de ortak bir çevre politikası oluşturulması gereği ortaya çıkmıştır. - Yaşam kalitesi: Avrupa Birliği üye ülkelerinde yaşam kalitesinin yükseltilebilmesi için çevreye duyarlı doğal yaşam koşullarının sağlıklı bir biçimde oluşturulması ve sürdürülmesi gerekmektedir.
- Siyasal bakış: Aynı birliğin parçası olan tüm ülkelerde yaşam koşullarının aynı düzeyde olması arzu edilmektedir. Uygulanan çevre politikaları nedeniyle yaşam koşullarındaki farklılıklar, siyasal bakış olarak arzu edilmemektedir.
- Çevre kirliliği: Çevredeki kirlenme siyasal sınırları tanımamaktadır. Bir ülkedeki çevre kirliliği kolaylıkla diğer ülkeleri de etkileyebilmektedir. AB’ye üye ülkeler olanaklarını bu konuya yönelik dayanışma içinde kullanma gerekliliği ortaya çıkarmıştır. Bu amaçla yapılacak çaba ve harcamalarda paylaşma ve işbirliğine gitme gereği ortaya çıkmıştır. Çevre kirliliği, tüm dünyayı tehdit eden bir sorun olması nedeniyle AB çatısı dışında da Dünya için ortak politika arayışları vardır. Bu amaçla da Kyoto Protokolü ortaya konulmuştur.
Yorumlar
- 0 Yorum