Enerji Tasarrufu Deneme Sınavı Sorusu #1218212

Aşağıdaki sera gazları ile ilgili bilgilerden hangisi doğrudur?


Su buharı, karbondioksit ve metan gibi bazı gazlar atmosferde sera etkisini azaltan gazlardır.

Yeryüzünden yansıyan belirli başlı bazı ışınlar atmosferdeki sera gazları tarafından tutularak dünyamızın ısısını sabit tutmaya katkıda bulunurlar.

Bu gazlar ışınları adeta bir sera gibi hapsedip dolaylı olarak uzaya geri dönmelerini sağlarlar.

Dünyamızda dengeli bir sera etkisi olmasaydı yeryüzünde ortalama sıcaklık değerleri çok düşük olacak ve canlı hayatını tehdit edecek noktalara ulaşacaktı.

Sera gazlarının atmosferde aşırı miktarda birikmesi yeryüzünün ortalama sıcaklığını azaltıcı bir etki yapacaktır.


Yanıt Açıklaması:

Su buharı, karbondioksit ve metan gibi bazı gazlar atmosferde sera etkisine neden olan gazlardır. Güneş tarafından yeryüzüne düşen ışınlar atmosferin çeşitli bileşenleri tarafından ya yansıtılır ya emilir ya da herhangi bir etkileşim gözlenmez.  Bununla birlikte yeryüzünden yansıyan belirli başlı bazı ışınlar atmosferdeki sera gazları tarafından tutularak dünyamızın ısınmasına katkıda bulunurlar. Yani sözü edilen bu gazlar ışınları adeta bir sera gibi hapsedip doğrudan uzaya geri dönmelerine engel olurlar. Aslında bu istenen bir durumdur. Şayet dünyamızda dengeli bir sera etkisi olmasaydı yeryüzünde ortalama sıcaklık değerleri çok düşük olacak ve canlı hayatını tehdit edecek noktalara ulaşacaktı. Bununla birlikte, sera gazlarının da atmosferde aşırı miktarda birikmesi yeryüzünün ortalama sıcaklığını arttırıcı bir etki yapacaktır

Yorumlar
  • 0 Yorum