Enerji Tasarrufu Deneme Sınavı Sorusu #1285884

Elektrik üretiminin düzenlenmesi,

I. Elektrik giderlerini azaltır

II. Enerji güvenilirliğini arttırır

III. Enerjinin kalitesini arttırır

Yukarıdaki öncüllerden hangisi  ya da hangileri doğrudur? 


Yalnız I.

I. ve II. 

I. ve III. 

II. ve III.

I., II. ve III. 


Yanıt Açıklaması:

Elektrik üretiminin düzenlenmesinde bu tip birimlerin çok büyük önemi vardır. Genel olarak faydaları aşağıdaki gibi özetlenebilir:

Elektrik giderlerini azaltır: Fiyatlandırmanın düşük olduğu zamanlarda depolama yaparak, fiyatlandırmanın yüksek olduğu zamanlarda depolanmış enerjinin kullanıma olanak tanıyarak maliyetleri azaltır.

Enerji güvenilirliğini arttırır: Herhangi bir öngörülemeyen enerji kesintisinde (doğal afet, şebeke hataları gibi durumlarda) devreye girerek, devamlılığı sağlar. Kullanılan sistemlerin ve yürüyen işlerin bu kesintilerden zarar görmesinin önüne geçilir.

Enerjinin kalitesini arttırır: Termik ve doğalgaz santrallerinde üretim talebe bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu santrallerde koşullara bağlı olarak elektrik üretimleri durma noktasına dahi gelebilmektedir. Bu tür dalgalanmalar şebekeye aktarılan gücün kalitesini etkilemektedir. Enerji depolama birimleri enerjinin kesintisiz bir biçimde aktarılmasını sağlayacağından verimi arttıracaktır. Benzer biçimde rüzgâr ve güneş santrallerinde rüzgârın olmadığı ya da güneşin battığı periyoda denk gelen zamanlarda devreye girebilen enerji depolama birimleri enerji kalitesini arttırırlar. 

Yorumlar
  • 0 Yorum