Enerji Tasarrufu Deneme Sınavı Sorusu #1351334

I. Kupol fırınlarından çıkan gazın yakılarak kızgın su ile bölge ısıtması ve buhar üretimi gerçekleştirilmiştir.
II. Kupol fırınlarından çıkan gazdan yararlanılarak elektrik üretimi ve şehir ısıtması gerçekleştirilmiştir.
III. Tav fırınlarında, atılan havanın ısısı geri kazanılarak dış ortam havası ısıtılmıştır.
Demir-çelik endüstrisinde, enerji tasarrufuna yönelik yapılmış çalışmalar yukarıdakilerden hangisinde doğru şekilde örneklenmiştir?


I, II ve III

Yalnız I

Hepsi

I ve II

I, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Demir-çelik sanayinde enerji tasarrufuna yönelik yapılmış bazı çalışma örnekleri aşağıda sıralanmıştır:
Kupol fırınlarından çıkan gaz yakılarak, kızgın su ile bölge ısıtması ve buhar üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu uygulamada 1000°C sıcaklığındaki kupol fırını gazından yararlanarak 140°C kızgın su-buhar elde edilmiş, 21 MW’lık bir kazanç elde edilmiştir.
Yapılan başka bir uygulamada, kupol fırınlarından çıkan gazdan yararlanılarak elektrik üretimi ve şehir ısıtması gerçekleştirilmiştir.
Tav fırınlarında, atılan 80°C sıcaklığında ve 4000 m3/h havanın ısısı geri kazanılarak 12°C sıcaklığındaki dış ortam havası 63°C’ye kadar ısıtılmıştır.
240°C sıcaklığında ve 218000 m3/h debisindeki baca gazından yararlanılarak dökümhanenin yakma havasının ön ısıtılması gerçekleştirilmiştir.
Yüksek fırınlardaki spesifik kok tüketiminin azaltılmasıyla birlikte üretiminin artırılması için yüksek fırına verilen hava sıcaklığının yükseltilmesini de kapsayan yüksek fırınların ve sobaların modernizasyonu ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Yüksek fırına verilen hava sıcaklığının 800°C’ye kadar her 100°C artırılması % 4~5, 800°C’den 1000°C’ye kadar ise her 100°C artış için % 2~2,5 kok tasarrufu sağlanabilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum