Enerji Tasarrufu Deneme Sınavı Sorusu #1282240

Aşağıdakilerden hangisi Karayolu Taşıtlarında Alınması Gereken Önlemler arasındadır?


düşük devirlerde araç kullanımı

araçların günlük, haftalık, aylık ve senelik bakımlarının yapılması

egzoz muayenesinin rutin bir biçimde yapılması 

ani frenleme ve hızlanmadan kaçınılmasıa

Hepsi


Yanıt Açıklaması:

Karayolu Taşıtlarında Alınması Gereken Önlemler 

Her ne kadar günümüzde elektrik motorları teknolojisi de artık karayolu araçlarının tasarımında ve imalatında hibrit ya da %100 elektrikli motorlarıyla yerini almaya başlamışsa da hala hakim motor teknolojisi petrol ürünü yakıtlara dayanmaktadır. O nedenle karayolu araçlarındaki verim artışı bu motor teknolojisi ve onun kayıpları üzerinden ele alınacaktır. Araçlarda yakıt tasarrufunun sağlanabilmesi
ya da başka bir bakış açısıyla daha verimli sürüş (Avrupa’da Eko-sürüş tekniği olarak da adlandırılan) sağlanabilmesi amacıyla aşağıda belirtilen hususlar ışığında bir dizi tedbirler alınabilir.

• Seyahat esnasında araçların yüksek devirlerde kullanılması seyir esnasında fazla yakıt kullanımına neden olacaktır, bu nedenle düşük devirlerde araç kullanımı önemlidir. Bu amaçla uygun vites tercih edilmeli ve benzinli araçlarda 2500 rpm devir ve dizel araçlarda 2000 rpm devir vites değişimi için sınır olarak görülmelidir. 

• Buna bağlı olarak araçların şehir içi seyir hızının 35 ile 95 km/h aralığında olması tavsiye edilir. 

• Karayolu araçlarının daha verimli çalışabilmesi için uygun olan çalışma koşullarının devamlılığı önemlidir, bu da araçların günlük, haftalık, aylık ve senelik bakımlarının yapılması anlamına gelmektedir. Yakıt sarfiyatının artmaması da motor bakımının tam olarak yapılması ile ilintilidir. Araçların rutin bakımlarında 

- Buji değişimleri (iyi ateşlemenin sağlanabilmesi)
- Yağ değişimi (sürtünme kayıplarının
önlenmesi)
- Hava filtre değişimi (iyi ateşlemenin
sağlanabilmesi)
- Soğutma suyu (motor bloğunun uygun
sıcaklıkta çalışabilmesi)

• Kara yolu araçlarının doğru yakıt kullanımına sahip olup olmadığı atılan havanın kontrolü ile ya da diğer bir ifade ile egzoz muayenesi ile de mümkündür. Bu muayene rutin bir biçimde yapılmalıdır. 

• Karayolu araçlarının ani olarak hızlanması ya da yavaşlaması (ivmelenmesi) yakıt tüketimini %5-10 arasında değiştirmektedir. Bu nedenle ani frenleme ve hızlanmadan kaçınmakta fayda vardır. 

• Uzun mesafeli seyahatlerde sabit hızla gidebilme avantajı söz konusu olduğundan enerji verimliliği için buna dikkat edilmelidir. 

• Araçların seyir halinde maruz kaldıkları direncin de yakıt sarfiyatında çok önemli bir etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle aerodinamik yapısını bozacak şekilde araca takılacak ilave parçaların enerji verimliliğine olumsuz etkileri olacaktır. Bunların başında ilave yük taşıyabilmek adına araç üstlerine eklenen portbagajlar gelmektedir. 

• Bir diğer hava direnci ise seyir halinde iken serinlemek için açılan camlar sayesinde

Yorumlar
  • 0 Yorum