Enerji ve Çevre Deneme Sınavı Sorusu #1023649

Aşağıdakilerden hangisi/hangileri petrol ve diğer sıvı yakıtların taşınması sırasında oluşabilecek zararların sonuçlarıdır?

I.Ham petrolden çıkan dumanın havayı kirletmesi

II.Suda çözünmeyen ham petrolün canlılara zarar vermesi

III.Güneş ışığının denize girmesine engel olması

IV.Çevresel güvenlik

V.Su kirliliği


I,II,V

II,III,IV,V

II,III,V

I,II,III,IV,V

I,II,III,V


Yanıt Açıklaması:

Petrolün denizlerden çıkarılması ve/veya deniz yoluyla taşınması süreci de büyük çevresel problemlere yol açar. Hatta petrolün enerji kaynaklı su kirliliğinin en büyük aktörü olduğu söylenebilir. Suların kirletilmesi petrolün deniz ve okyanus diplerinde aranma işlemleriyle baslar. Petrol rezervi bulunması muhtemel bölgenin delinmesi sırasında kullanılan büyük matkabın yağlanması ve soğutulması için kullanılan sondaj çamuru işlem sonunda denize karışır. Baryum sülfat ve kil içeren zehirli sondaj çamuru canlılar için oldukça zararlıdır. Kazalar sonucu oluşan veya kastı petrol dökülmeleri dışında doğal sızıntılar, denizlerde petrol aranma ‑işlemleri, rutin işletim ve bakım işlemleri ve boşa akıp giden petrol gibi sebeplerle her yıl dökülen milyonlarca ton galonluk petrol, su kirliliğine ve buharlaşma yoluyla da hava kirliliğine sebep olmaktadır.

Petrolün kuyulardan çıkarılması ve işlenmesi kadar bir diğer ciddi çevresel problem petrolün taşınmasında ortaya çıkar. Bu problemlerden bir tanesi güvenlikle ilgilidir. Petrol boru hatlarına yapılabilecek saldırılar ve çevre kirliliğine sebep olmaktadır. IV madde çevresel güvenlik petrol ve diğer sıvı yakıtların taşınması sırasında oluşabilecek zararların sebebidir. I,II,III,V petrol ve diğer sıvı yakıtların taşınması sırasında oluşabilecek zararların sonuçlarıdır. Doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum