Enerji Yönetimi ve Politikaları Deneme Sınavı Sorusu #1330723

Enerji yönetimiyle ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisinin daha doğru olduğu söylenebilir?


Ekonomik açıdan yapılan harcamaların geri dönüşü çok azdır. Enerji etüdleri ile ortaya konulan enerji verimliliği tedbirlerinin çoğunun geri ödeme süreleri iki yıldan fazladır.

Enerji teknolojileri çok hızlı değişmektedir. En modern teknolojilerin bile ömrünün genelde beş yılı geçmediği görülmektedir. Bu sebeple, işletmelerde bir ekibin (enerji yönetim ekibi, enerji yöneticisi) sürekli olarak enerji teknolojilerini izleme, değerlendirme ve güncelleme işiyle meşgul olması artık kaçınılmaz hale gelmiştir.

Enerji yönetimi ile enerjinin ve enerji kaynaklarının kullanımında verimliliğin ve etkinliğin artırılması sayesinde, ürünün toplam maliyetleri içindeki enerji maliyetlerinin payını arttırmak, rekabet açısından bir dezavantaj anlamına gelir.

Enerjinin ve çevreyi korumanın daha da önem kazandığı günümüzde, enerji kullanan cihaz ve ekipmanlar için gerekli maksimum enerjiler ya da diğer bir deyişle asgari verimlilik sınırları tanımlamak çok gereksizdir.

Enerjide arz güvenliği enerji yönetiminin bir parçasıdır. Ancak geçici kesintiler için bir acil durum planı ve uzun vadede stratejik bir plan uygulamamak, işletmelerin alması gereken bir risktir.


Yanıt Açıklaması:

Enerji yönetimi ile ilgili seçeneklerde verilen ifadeler şu şekilde olmalıdır;

  • Ekonomik açıdan yapılan harcamaların mutlaka geri dönüşü vardır. Enerji etüdleri ile ortaya konulan enerji verimliliği tedbirlerinin çoğunun geri ödeme süreleri iki yıldan daha azdır.
  • Enerji yönetimi ile enerjinin ve enerji kaynaklarının kullanımında verimliliğin ve etkinliğin artırılması sayesinde, ürünün toplam maliyetleri içindeki enerji maliyetlerinin payını azaltmak suretiyle rekabet açısından kalıcı bir üstünlük sağlamak mümkündür.
  • Enerjinin ve çevreyi korumanın daha da önem kazandığı günümüzde, artık enerji kullanan cihaz ve ekipmanlar için gerekli maksimum enerjiler ya da diğer bir deyişle asgari verimlilik sınırları tanımlanmaktadır.
  • Enerjide arz güvenliği enerji yönetiminin bir parçasıdır. Geçici kesintiler için bir acil durum planı ve uzun vadede stratejik bir planı olmayan işletmeler, acil çözümleri de olmadığından büyük risk altındadır.
  • Enerji teknolojileri çok hızlı değişmektedir. En modern teknolojilerin bile ömrünün genelde beş yılı geçmediği görülmektedir. Bu sebeple, işletmelerde bir ekibin (enerji yönetim ekibi, enerji yöneticisi) sürekli olarak enerji teknolojilerini izleme, değerlendirme ve güncelleme işiyle meşgul olması artık kaçınılmaz hale gelmiştir.

Buna göre, B seçeneğinde verilen bilgiler doğrudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum