Enerji Yönetimi ve Politikaları Deneme Sınavı Sorusu #1290256

Türkiye'de ulaştırma sektöründe enerji kullanımıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Ülkemizde ulaştırma sektörü enerji kullanımında sanayi ve konut sektöründen sonra 3. sırada yer almaktadır.

Ulaştırma sektörü enerji kaynağı ve kaynak kullanımı açısından tamamen dışa bağımlılıktan kurtulmuştur.

Ulaştırma sektöründe kullanılan enerjinin %99'luk kısmı ise petrol ürünlerinden oluşmaktadır.

Karayolu ile yolcu taşımacılığı ve yük taşımacılığında tüketilen enerji miktarlarına bakarsak; otobüs ile yolcu taşımacılığında 155 kCal/kişi-km enerji tüketimi olduğunu, kamyonla yük taşımada ise 921 kCal/ton-km enerji harcandığını görürüz.

ABD de deniz yolu ile yolcu taşımacılığının payı %24, Almanya da %12, Türkiye’de ise %0,1 dır.


Yanıt Açıklaması:

Ulaştırma sektörünün dünya petrol tüketimindeki payı 1980 yılında %38 iken 2006 yılında %52’ye ulaşmıştır. 2030 yılında ise bu değerin %58’e ulaşması öngörülmektedir. Ulaştırma sektöründe ülkemizdeki durum ise dünyadaki gelişim ile paralellik arz etmektedir. Ülkemizde ulaştırma sektörü enerji kullanımında sanayi ve konut sektöründen sonra 3. sırada yer almaktadır. Ülkemizde tüketilen enerjinin yaklaşık %20 si ulaştırmada kullanılmaktadır. Ulaştırma sektöründe kullanılan enerjinin %99 luk kısmı ise petrol ürünlerinden oluşmaktadır. Sonuç olarak ulaştırma sektörü enerji kaynağı ve kaynak kullanımı açısından tamamen dışa bağımlıdır.

Türkiye’deki ulaştırma sisteminin mevcut durumuna baktığımızda karayolu ağırlıklı bir tablo ile karşılaşırız. Karayolu ile yolcu taşımacılığı ve yük taşımacılığında tüketilen enerji miktarlarına bakarsak; otobüs ile yolcu taşımacılığında 155 kCal/kişi-km enerji tüketimi olduğunu, kamyonla yük taşımada ise 921 kCal/ton-km enerji harcandığını görürüz. ABD de deniz yolu ile yolcu taşımacılığının payı %24, Almanya da %12, Türkiye’de ise %0,1 dır. Bu değer üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemiz için oldukça düşüktür. Bu bilgilere göre doğru yanıt B seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum