Enerji Yönetimi ve Politikaları Deneme Sınavı Sorusu #1290407

Konut sektöründe enerji tüketimiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Ülkemizde tüketilen enerjinin yaklaşık %30’luk kısmı konutlarda kullanılmaktadır.

Ülkemizde ısı yalıtımı konusunda yeterli bilinç henüz oluşturulamamıştır diyebiliriz. Bu nedenle yasama faaliyetleri hızla yürütülerek 5627 sayılı “Enerji Verimliliği Kanunu” (EVK) çıkartılmıştır.

Enerji Verimliliği Kanununda Enerji Yoğunluğunun 2020 yılına kadar %15 arttırılması hedeflenmektedir.

5 Aralık 2008 tarihinde RG de yayınlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” ile iklim şartlarını iç mekân gereksinimlerini ve maliyet etkinliği dikkate alınarak bir binanın bütün enerji kullanımını hesaplama kurallarının belirlenmesi getirilmiştir.

14 Haziran 1999 tarih ve 23725 sayılı Resmi Gazetede Binalarda Isı Yalıtım Kuralları (TS 825) yayımlanmıştır.


Yanıt Açıklaması:

Ülkemizde tüketilen enerjinin yaklaşık %30’lık kısmı konutlarda kullanılmaktadır. Buna göre %30 luk paya sahip konutlarda tüketilen enerji, toplam tüketim içerisinde ikinci sıradadır.

Ülkemizde ısı yalıtımı konusunda yeterli bilinç henüz oluşturulamamıştır diyebiliriz. Bu nedenle yasama faaliyetleri hızla yürütülerek 5627 sayılı “Enerji Verimliliği Kanunu” (EVK) çıkartılmıştır. 5627 sayılı EVK, enerji verimliliği çalışmalarının etkin olarak yürütülmesi izlenmesi ve koordinasyonu konusunda idari yapının oluşumunu, enerji verimliliği hizmetlerinin yürütülmesi konusunda yapılacak yetkilendirmeleri, görev ve sorumlulukları toplumun eğitim ve bilinçlendirilmesi ile yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılmasına yönelik ve sektörel uygulamalara ilişkin çeşitli destekleme mekanizmalarını, teşviklerle ilgili konuları ve yasal gerekleri yerine getirmeyenlere uygulanacak para cezalarını kapsamaktadır. Enerji Verimliliği Kanununda Enerji Yoğunluğunun 2020 yılına kadar %15 azaltılması hedeflenmektedir.

5 Aralık 2008 tarihinde RG de yayınlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” ile iklim şartlarını iç mekân gereksinimlerini ve maliyet etkinliği dikkate alınarak bir binanın bütün enerji kullanımını hesaplama kurallarının belirlenmesi ve Karbondioksit emisyonu açısından değerlendirilmesini ve enerji tüketimi açısından etiketlenmesini getirmektedir. Ayrıca yasa koyucular tarafından 14 Haziran 1999 tarih ve 23725 sayılı Resmi Gazetede Binalarda Isı Yalıtım Kuralları (TS 825) yayımlanmıştır. Bu bilgilere göre doğru yanıt C seçeneğidir.

 

 

Yorumlar
  • 0 Yorum