Enerji Yönetimi ve Politikaları Deneme Sınavı Sorusu #1330921

Enerji yönetimi ve politikalarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur? 


Dünyada ve ülkemizde "Sürdürülebilir Kalkınma" zamanı geçmiş bir uygulamadır. 

2013-2015 dönemini içeren “orta vadeli program, Enerji Verimliliği Strateji Belgesi ve 2013 yılı Yıllık Programına göre ülkemizde elektrik enerjisine yönelik ihtiyaç düşme eğilimindedir. 

2023 yılında, rüzgârdaki kurulu gücümüzü 20 GW’a, güneşteki kurulu gücümüzü ise 3 GW'a çıkarmak ve jeotermal enerjide ise 600 MW’lık kurulu güç sağlamak, hedefler arasında yer almaktadır.

Nüfusumuzun 2023 yılında yaklaşık 84 milyona ulaşacağı düşünülürse, nüfus artması nedeniyle enerji talebi de düşerek enerji talebimizin yerli kaynaklarla karşılanması daha kolay hale gelecektir. 

Enerji talebinin kesintisiz ve zamanında karşılanmaması, hızla sanayileşen ülkemiz için son derece önem arz eden bir konudur. Bu nedenle elektrik dağıtım ve üretim sektörleri son değişikliklerle kamulaştırılmıştır. 


Yanıt Açıklaması:

Seçeneklerde verilen ifadelerden C seçeneğindeki bilgiler doğrudur. Çünkü Dünya üçüncü bin yılda sürdürülebilir kalkınmanın yollarını arıyor ve araştırıyor. Amaç ise yaşam kalitesini yükseltirken gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmaktır. Son dönemde ülkemizin enerji politikalarının çizildiği, 2013-2015 dönemini içeren “orta vadeli program, Enerji Verimliliği Strateji Belgesi ve 2013 yılı Yıllık Programına göre; 2023 yılında elektrik enerjisi ihtiyacımızın, bugüne kıyasla iki kat artarak yaklaşık 500 milyar kWh olacağı tahmin edilmektedir. Ülkemizin hidrolik santrallerden elde edilebilecek enerji potansiyeli 140 milyar kWh olup, buna karşılık gelen kurulu güç yaklaşık 36 GW’tır. 2023 yılına kadar yaklaşık 20 GW toplam kurulu güce sahip hidroelektrik santralin özel sektör tarafından yapılması hedeflenmektedir. 2023 yılında, rüzgârdaki kurulu gücümüzü 20 GW’a çıkarmayı, güneşteki kurulu gücümüzü ise 3 GW ve jeotermal enerjide ise 600 MW’lık kurulu güç, hedefler arasında yer almaktadır. 2012 yılında toplam enerji ihtiyacımızın ancak %28 lik kısmını yerli kaynaklarla sağlamış durumdayız. Nüfusumuzun 2023 yılında, yaklaşık 84 milyona ulaşacağı düşünülürse enerji talebimizin yerli kaynaklarla karşılanması çok zor gözükmektedir. Enerji talebinin kesintisiz ve zamanında karşılanmaması, hızla sanayileşen ülkemiz için son derece önem arz eden bir konudur. Bu nedenle konu ile ilgili yasal mevzuatta düzenlemeler yapılmış, elektrik dağıtım ve üretim özelleştirmeleri gerçekleştirilmiş ve elektrik üretiminde özel sektörün oranı % 55’lere ulaşmıştır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum