Enerji Yönetimi ve Politikaları Deneme Sınavı Sorusu #1289939

Türkiye'de enerji kullanımı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


2009 ekonomik krizi, ülkemizin enerji kullanımının daralmasına neden olmuştur.

2010 ve 2011 de toparlanma sürecine giren ülkemizde enerji tüketimi yaklaşık %5 artış göstermiştir.

Fakat enerji talebinde yaşanan artışa rağmen enerji ihtiyacımızın yerli kaynaklarla karşılanabilme oranını gün geçtikçe azalmaktadır.

Bu azalmanın etkisiyle enerjide dışa bağımlılığımız %75 seviyelerine ulaşmıştır.

Ülkemizde konutsal kullanımda yaşanan hızlı doğal gaz dönüşüm çalışmaları, doğal gaza olan talebi azaltmıştır.


Yanıt Açıklaması:

İthal bir enerji kaynağı olan doğal gazın konutsal kullanımda ki payı ülke genelinde hızla artmaktadır. Özellikle ülkemizde Konutsal kullanımda yaşanan hızlı doğal gaz dönüşüm çalışmaları, doğal gaza olan talebi arttırmıştır. 2014 yılında enerji tüketiminde kaynak paylarına baktığımızda doğalgazın yaklaşık % 33 ile en büyük paya sahip olduğunu görürüz. Buna karşılık ülkemizdeki doğal gaz tüketiminin sadece yaklaşık % 2.4’ lük kısmını, kendi kaynaklarımızla karşılayabilmekteyiz.

Büyüyen ekonomi ve artan nüfusa paralel olarak, ülkemizin enerji tüketimi de gün geçtikçe artmaktadır. Tüm dünya ülkeleri ile paralel olarak bizde de yaşanan 2009 ekonomik krizi, ülkemizin enerji kullanımının daralmasına neden olmuştur. 2010 ve 2011 de toparlanma sürecine giren ülkemizde enerji tüketimi yaklaşık %5 artış göstermiştir. Enerji talebindeki bu artış, paralelinde ekonomik alanda büyümeyi de beraberinde getirmiştir. Fakat enerji talebinde yaşanan artışa rağmen enerji ihtiyacımızın yerli kaynaklarla karşılanabilme oranını gün geçtikçe azalmaktadır. Bu azalmanın etkisiyle enerjide dışa bağımlılığımız %75 seviyelerine ulaşmıştır. Bu bilgilere göre doğru yanıt E seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum