Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonunu Planlama Deneme Sınavı Sorusu #975425

Bakım planı sürecinde oluşabilecek olumsuzluklardan en temel olumsuzluk kaynağı aşağıdakilerden hangisidir?


Yetersizliğin bakı­mından sorumlu aile bireylerinden birisinin kendi fikirlerinin bakım planına dahil edilmemesi.

Yetersizliği olan birey ya da bakımından so­rumlu aile üyelerinin isteklerinin bakım ekibi tara­fından doğru bulunmaması.

Yetersizliği olan bireyin uygun olmayan bakım isteklerine karşı çıkması.

Yetersizliği olan birey ya da ailesinden birisinin bakım planlama sürecine dair katılımı reddetmesi

Bakımdan sorumlu uzmanlar ve bakım elemanının sorun odaklı olmaları.


Yanıt Açıklaması:

Bakım planlama sürecinde olumsuzlukların oluşması ender bir durum olsa da olduğu zaman tehlikeli sonuçlar doğurmasından dolayı dikkate almak gerekmektedir. Olumsuzluklar farklı durum ve kişilerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. En te­mel olumsuzluk kaynağı yetersizliği olan birey ya da ailesinden birisinin bakım planlama sürecine dair katılımı reddetmesi bunların başında yer ala­bilmektedir. Yine diğer bir husus yetersizliğin bakı­mından sorumlu aile bireylerinden birisinin kendi fikirlerinin bakım planına dâhil edilmemesi onun için onur kırıcı bir durum olmasından dolayı var olan plana karşı çıkabilir. Bazı olumsuzluklar ise yine yetersizliği olan birey ya da bakımından so­rumlu aile üyelerinin isteklerinin bakım ekibi tara­fından doğru bulunmamasından ya da yetersizliği olan bireyin uygun olmayan bakım isteklerine karşı çıkmalarından da kaynaklanabilmektedir.

Tüm olumsuzlukların önlenmesi çokta ola­naklı bir durum değildir. Ancak şu unutulma­malıdır ki bakımdan sorumlu uzmanlar ve bakım elemanı oluşabilecek olumsuzlukları azaltmak için bakım planlamasının erken dönemlerinde fikir ayrılıkları, anlaşılmazlıklar gibi farklı olum­suzluk nedenlerine karşı önlemler almalıdır ve çö­züm yollarına daha çok odaklanarak sorun odaklı olmaktan uzaklaşmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum