Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonunu Planlama Deneme Sınavı Sorusu #359376

Aşağıdakilerden hangisi işitme engellilerle iletişim kurarken dikkat edilmesi gerekenler arasında yer almaz?


İşitme engeli olan bireylerle iletişim kurarken eğer işitme cihazı kullanıyorsa, cihazın doğru kulağa takılı olduğundan, açık olduğundan ve pilinin bitmemiş olduğundan emin olunmalıdır.

İşitme engeli olan bireylerle iletişim kurarken bireyin dikkatini çekmek için kibarca omzuna dokunabilir ve yüz yüze bakılması sağlanabilir.

İşitme engelli bireyler çoğunlukla dudak okumaktadır, bu nedenle onlarla iletişim kurarken abartılı dudak hareketleri kullanmak gerekmektedir.

İşitme engeli olan bireylerle iletişim kurarken konuşma esnasında jestleri ve işaretleri kullanmak, bireylerin konuşulanı daha iyi anlamasına yardımcı olabilir.

İşitme engeli olan bireylerle iletişim kurarken onu anlaşılmadığı anlamış gibi davranmak yerine onu anlaşılmadığı söylenebilir.


Yanıt Açıklaması:

İşitme engeli olan bireyler genellikle dudak okur. Bu yüzden bu bireylerle yüz yüze iletişim kurmak çok önemlidir. Bu bireylerin iletişim esnasında ağız okumalarına izin verilmelidir. Bu nedenle işitme yetersizliği olan bireylerle iletişim kurarken ağzınızı kapatmamaya dikkat edilmelidir. İşitme engeli olan bireylerle konuşurken normal bir ses tonuyla, açık, anlaşılır kelimeler ve basit cümleler kullanarak, yavaşça konuşulmalıdır. Ancak abartılı dudak hareketleri gereksizdir.

Yorumlar
  • 0 Yorum