Engelli Mevzuatı ve Meslek Etiği Deneme Sınavı Sorusu #1007202

"Tanılama ve yerleştirme süreçlerinde, öğretim kademelerindeki geçişlerde ve bireyselleştirilmiş eğitim planı hazırlarken öğrencilerin özelliklerinin dikkate alınması" aşağıdaki ilkelerin hangisine dayandırılmaktadır?


Özel eğitim hizmetleri, özel eğitim gerektiren bireyleri sosyal ve fiziksel çevrelerinden mümkün olduğu kadar ayırmadan planlanır ve yürütülür.

Özel eğitim gerektiren tüm bireyler; ilgi, istek, yeterlilik ve yetenekleri doğrultusunda ve ölçüsünde özel eğitim hizmetlerinden yararlandırılır.

Özel eğitim gerektiren bireylerin, eğitsel performansları dikkate alınarak, amaç, muhteva ve öğretim süreçlerinde uyarlamalar yapılarak diğer bireylerle birlikte eğitilmelerine öncelik verilir.

Özel eğitim gerektiren bireylerin her tür ve kademedeki eğitimlerinin kesintisiz sürdürülebilmesi için her türlü rehabilitasyonlarını sağlayacak kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapılır.

Özel eğitim gerektiren bireyler için bireyselleştirilmiş eğitim planı geliştirilmesi ve eğitim programlarının bireyselleştirilerek uygulanması esastır.


Yanıt Açıklaması:

Birinci ilkeye (Özel eğitim gerektiren tüm bireyler; ilgi, istek, yeterlilik ve yetenekleri doğrultusunda ve ölçüsünde özel eğitim hizmetlerinden yararlandırılır) göre özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin bireysel özellikleri dikkate alınarak bu hizmetlerden yararlandırılması gerekmektedir. Bu ilke hem Anayasa hem de diğer yasal düzenlemelerde yer bulmuştur. Buna göre tanılama ve yerleştirme süreçlerinde, öğretim kademelerindeki geçişlerde ve bireyselleştirilmiş eğitim planı hazırlarken öğrencilerin özelliklerinin dikkate alınması gerekmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum