Engelli Mevzuatı ve Meslek Etiği Deneme Sınavı Sorusu #980567

Bora Bey, askerî görevi sırasında yaralanan askerlere bakım ve rehabilitasyon hizmeti sunan bir hastanede hasta bakıcı olarak görev yapmaktadır. Hastaların durumlarını belirli saatlerde gözleyerek rapor yazmakta, olumsuz bir durumda ise ilgili sağlık personelini bilgilendirmektedir. Bora Bey gece vardiyasında iki kez kontrol ettiği yeni
ameliyat olmuş bir hastanın kapısından geçerken ilk iki kontrol sırasında bir sorun görmediği için içeriye girmemiş diğer hastaları kontrol etmeye devam etmiştir. Vardiyanın ilerleyen saatlerinde tekrar kontrol ettiği hastanın serumunun değiştirilmediğini fark etmiş hastanın ağrı kesici almadığı için acı çektiğini görmüştür.

Yukarıdaki örnekte Bora Bey engelli bakım ve rehabilitasyonu etik ilkelerinden hangisini ihlal etmiştir?


Gizlilik ve Anonimlik

Zarar vermeme

Dürüstlük

Yardım Zorunluluğu

Ayrımcılığa Karşı Olma


Yanıt Açıklaması:

Örnekte Bora Bey bir ihmalkârlık sonucu zarar vermeme ilkesini çiğnemiştir. Bora Bey bu davranışı kasten yaptığı için burada sorumlu ve suçlu kendisidir. Eğer son kontrolü gerçekleştirip herhangi bir sorun görmeseydi ve yine hastanın serum değişiminin yapılmadığı ortaya çıksaydı tüm önlemlere karşı bu durum gerçekleştiği için zarar vermeme ilkesi ihlal etmemiş olacaktı. Zarar vermeme ilkesinde belirleyici olan faktör bu nedenle yapılan işlemin kasıtlı olup olmamasıdır. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum