Engelli Mevzuatı ve Meslek Etiği Deneme Sınavı Sorusu #1073173

"Fiziksel veya zihinsel bir bozukluk sonucu bir ya da birden fazla yaşamsal aktivitesi kısıtlanan kimse" ifadesinin karşılığı aşağıdaki şıklardan hangisinde verilmiştir?


Engelli 

Yetersizliği olan birey

Özürlü

Sakat

Çürük


Yanıt Açıklaması:

Zaman içerisinde sakat, çürük, hasta gibi birçok şekilde adlandırılan engelli bireyler insanlık tarihinin başlangıcından bu yana toplum içerisinde varlıklarını sürdürmektedirler. 

Yetersizlik: Dilimizde yetersiz olma yetememe durumu olarak ifade edilen yetersizlik kavramı yirminci yüzyılın başlarında öğrenme güçlüğü olan bireyleri adlandırmada sıklıkla kullanılmıştır. Yetersizlik, zedelenme ve katılım sınırlılığı kavramlarını da içine alan geniş bir kavramdır. Genellikle, bir engel veya kayba bağlı olarak bir davranışı veya etkinliği gerçekleştirmede ortaya çıkan sınırlılığı ifade etmede kullanılmaktadır.
Yetersizliği olan birey: Amerikan Engellilik Yasasına (Americans with Disability Act [ADA], 1990) göre yetersizliği olan birey; fiziksel veya zihinsel bir bozukluk sonucu bir ya da birden fazla yaşamsal aktivitesi kısıtlanan kimse olarak ifade edilmektedir.

Doğru cevap B şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum